Stotine Istrana otvorilo novu sezonu skijanja na Kronplatzu

Zemljani tonovi osnova wabi sabi stila
Zemljani tonovi osnova wabi sabi stila

Velika većina Istrana koji vole skijanje, a znamo da ih u Istri ima više od 12 tisuća, početak prosinca iskoriste za takozvani prvi kriterij snijega, odnosno za, popularnije rečeno, otvaranje sezone skijanja. Minulog su vikenda tako, Riscone, San Stefano, Brunico, Valdaora, San Virgilio, San Giorgio i druga mjesta Val Pusterije bili drugi dom za otprilike dvije tisuće Istrana koji su odlučili skijati na Kronplatzu - Plan de Corones, jednog od najpoznatijih skijališta u Južnom Tirolu u Italiji. Produženi vikend u jeftinijoj posezoni i lijepo vrijeme pogodovali su Istranima, koji su osim na Kronplatzu, svoja skijaška umijeća i vještine iskazali u susjednoj Alta Pusteriji, točnije na skijalištu Monte Elmo u Sextenu.

Ekipa iz Čabrunići, Belavići, Pusti i Raklja

Mnogi su skijaši iz Istre na Kronplatz stigli već u četvrtak ujutro ne bi li iskoristili još jedan skijaški dan i tako uspjeli uloviti četiri skijaška dana, što je za početak sezone jako dobro. Posebice zbog toga što je upravo skijanje najbolja priprema za samo skijanje, odnosno sedmodnevni boravak na brdima i na snijegu.

Na padinama Kronplatza zatekli smo društvo iz Labina i iz Rapca, njih desetak, koji su predvođeni iskusnim "brdskim vukom" Adrianom obišli gotovo sve skijaške staze, ali i baite. Dečki i cure iz Ski kluba Istra bili su smješteni u Risconeu, tik uz žičaru koja iz mjesta vodi pravo na vrh "Panettonea", kako mještani slikovito nazivaju Kronplatz. Ekipa iz Čabrunići, Belavići, Pusti, Pule i Raklja nam govori kako je Kronplatz idealno skijalište za otvaranje sezone. Usto, ima i dobre zabave u poznatom apres ski baru K-1. Ondje smo zatekli i ekipu iz Pule koji su skijali u društvu učitelja skijanja Branka Uležića i Ivice Čuturila.

Da je Kronplatz omiljeno odredište skijaša iz Hrvatske, govori i podatak od nekoliko tisuća skijaša iz svih krajeva naše države koji su tog vikenda bili na Kronplatzu. Sa svojih gotovo 120 kilometara dobro uređenih staza, ovo skijalište u talijanskom Južnom Tirolu, prednjači na europskoj listi najbolje uređenih skijaških resorta. Tim više što je sastavni dio koncerna Dolomiti Superski koji obuhvaća više od 1.200 kilometara skijaških staza, u 12 skijaških destinacija na Dolomitima, uključujući i Marmoladu, jedinog ledenjaka na Dolomitima.

Bepo Pjaštrela i "schnapps curve"

Tijekom skijanja, valja i odmoriti, pa se tako nerijetko naši skijaši zaustave u njima dobro poznatim baitama i restoranima na brdu. Vjerojatno najpoznatiji "pit stop" na Kronplatzu je zasigurno baita "Schnapps curve" na stazi Col Toron koja sa prijevoja Furcia, podno "crne" staze Pre da Peres, vodi do mjesta San Virgilio di Marebbe, uz plavu stazu Miara. Na vrhu Kronplatza, na 2.275 metara nadmorske visine, nalaze se poznati restorani Cima i Kron. U Cimi se "naši" tradicionalno okupljaju nakon skijanja, dok je Kron rezerviran za ručak i piće. Ondje smo zatekli Bepa Macuku, zvanog Pijaštrela, Severina iz Kažuna i Starog Surog, tri stara gosta Kronplatza koji ondje dolaze već više desetaka godina.

Na stazama Plateau, Marchner i Alpen zatekli smo grupu pulskih skijaša koji su usavršavali skijaške tehnike predvođeni dugogodišnjim i iskusnim učiteljem skijanja Marčelom Fabrisom. Druga grupa koju su činili Suzana Pustijanac, Marina Diković, Eva Paškov, Irena Kirac Pliško, Vlado Pliško, Ivan Radolović, Mauro Buršić, Dalibor Buršić, Paolo Vrh, Stefano Peruško i Noel Pliško skijala je od samog jutra do 16 sati. Osim malih poteškoća i kojeg uganuća, većih neugodnosti nije bilo. Kraj dana je bio rezerviran za druženje u garaži hotela, koju su Istrijani pretvorili u privremenu konobu gdje se peklo meso i pila malvazija.

Kronplatz je po svemu sudeći idealno mjesto za opuštanje i dobro skijanje, što su naši skijaši odmah prepoznali. Zbog toga Kronplatz nije samo vikend odredište, već i mjesto gdje se naši ljudi zaustave tjedan dana, napose u siječnju tijekom školskih praznika.

Ponosni domaćini

Da su Istrani dobri i vjerni gosti potvrdio nam je voditelj sustava uspinjača na Kronplatzu Skirama Andrea Del Frari koji je rekao da su naši skijaši izuzetno dobri gosti.

- Skijaši iz Istre kod nas dolaze već više od 40 godina i izuzetno su dobri gosti. Vole skijanje na dobro pripremljenim stazama, zabavu i druženje. Naš ski resort već više od 10 godina surađuje s Turističkom zajednicom iz Medulina i zadovoljni smo što su skijaši iz Istre vjerni gosti koji mogu stati uz bok gostima iz Njemačke, Austrije i Italije. Plod svega toga je i odlična suradnja s vašim skijaškim klubovima čiji članovi više puta godišnje dolaze do nas. Ponosimo se time i to nas veseli, rekao je Del Frari. (Napisao i snimio Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter