Stotine hodočasnika na svetim misama u Istri

Božje Polje (J. PREKALJ)
Božje Polje (J. PREKALJ)

Više stotina hodočasnika iz svih dijelova Istre i cijele Hrvatske i inozemstva pohodili su danas, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, najstarije istarsko marijansko svetište - na Božjem Polju kod Vižinade.

Svečanu svetu misu predvodio je vlč. Ilija Jakovljević, a koncelebrirali su i plominski župnik Drago Petrović, fratar Marinko Štrbac iz Bosne i Hercegovine i vižinadski župnik Alojzije Baf.

U nadahnutoj propovijedi Jakovljević je govorio o važnosti vjere, ljubavi i poštivanja života.

- Vjera nije relikt nekog vremena, već je dinamična stvarnost svakog čovjeka. Mi vjernici smo pozvani da u određenim situacijama svog života imamo više povjerenja u svoje bližnje. Onaj tko nema vjere teže zna oprostiti i on postupa po slovu zakona. Time ne čini loše, no također i ne čini dovoljno, poručio je Jakovljević.

Također, spomenuo je i da blagdan Svete Marije Vele slavimo u godini vjere, započetoj prošle jeseni i ususret beatifikaciji Miroslava Bulešića. Jakovljević je rekao da je Bulešić umro u vjeri i da nije želio mučeništvo bez vjere ljubavi i bez da oprosti svojim progoniteljima i ubojici.

- Molimo i mi danas da nas naša nebeska i duhovna majka zagovara da budemo dostojni podnijeti sve patnje, svaku bol i da u svemu tražimo volju oca nebeskog, istaknuo je Jakovljević. On je ujedno okupljenima poručio da u srcima ne nose gorčinu, već ljubav i plemenitost.

Neposredno prije svete mise blagoslovljen je novi kip Majke Božje na kojem je ispisano "Kraljica mira - Međugorje", a koji su donirali Feručo i Đulija Marković.

Misno slavlje u Sv. Mariji na Krasu

Svečanim misnim slavljem obilježen je blagdan Velike Gospe u Sv. Mariji na Krasu. Procesijskom povorkom od župne crkve Blažene Djevice Marije od Milosti petstotinjak vjernika zaputilo se do crkvice sv. Antuna Padovanskog i kapelice na mjesnom groblju, ispred kojega je misno slavlje predvodio vlč. Alejandro Castillo Jiménez, uz sumisništvo mjesnog i župnika Kaštela don Bernarda Jurjevića.

 - Budimo na tragu življenja Blažene Djevice Marije, koja je za zemaljskog života prošla kalvariju poput svoga sina, da bi oboje zajedno otkupili sve naše slabosti i darovali blagodati u vječnosti. Zapamtimo da smo na Zemlji samo prolaznici. Predajmo se Bogu u potpunosti kao što je to učinila ponizna Marija... Otklonimo svako robovanje materijalnom i kako je to, na svjetskom Danu mladih u Rio de Janeiru poručio papa Franjo, stavimo Isusa Krista u središte svoga života, da bi mogli biti sretni i za ovog života, naglasio je vlč. Castillo Jiménez, koji je na Božji poziv u Hrvatsku stigao kao 18-godišnjak iz Španjolske, i, kako je istaknuo, ovdje se osjeća kao u vlastitu domu.

Potom su o svom putu "iz tame u svjetlo" svjedočili Antonio iz Napulja i Stipe iz Splita, štićenici obližnje Zajednice Cenacolo iz Štroligarije kod Karigadora u kojoj se liječe ovisnici. S povjerenjem u Boga, trpljenjem i molitvom vratili su se u novi život, nakon što su stigli do ruba. Potom je vlč. Castillo Jiménez okupljene pozvao na službu euharistije i blagoslov mjesne zaštitnice Gospe od Milosti s djetetom u naručju. (K. FLEGAR, M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter