Stotine hodočasnika na Božjem Polju

Procesija prije mise (M. MIJOŠEK)
Procesija prije mise (M. MIJOŠEK)

Više stotina hodočasnika iz svih dijelova Istre, ali i drugih dijelova Hrvatske i inozemstva, okupilo se u povodu blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, odnosno svete Marije Vele, na Božjem Polju kraj Vižinade, najstarijem istarskom marijanskom svetištu. Zajedničkom molitvom i pjesmom vjernici su na tom mjestu obnove za dušu i tijelo, uz koje se vežu i čudotvorna izlječenja, došli zahvaliti i potražiti utjehu, milost i snagu.

Svečanu misu predvodio je vlč. Sergije Jelenić, kancelar Porečke i pulske biskupije, u koncelebraciji s Piergiorgiom De Angelisom, rektorom sjemeništa Redemptoris Mater iz Pule i kaštelirskim župnikom Marijanom Kancijanićem.

Misa je služena na natkrivenom oltaru na otvorenom pokraj groblja koji je lani donirala obitelj Marković, sve u blizini drevne grobljanske crkve posvećene blaženoj Djevici Mariji.

U nadahnutoj homiliji Jelenić je govorio o važnosti i osnaživanju vjere pojedinca i obitelji, ljubavi prema bližnjima, te poštivanju života, bez osuđivanja. Sve to po uzoru na svetu Mariju, službenicu Gospodnju koja je, kako je rekao, slušala božju riječ, razmišljala i trudila se ostvariti je u svakodnevnom životu. I kada joj je bilo teško, ostala je vjerna riječi koju je dala bogu.

- Svetišta Majke Božje su zapravo utočišta, mjesta gdje možemo zatražiti oprost od Gospodina, mjesta gdje se možemo pomiriti i s bogom i čovjekom i živjeti u ljubavi. Pozvani smo i mi da slijedimo Blaženu Djevicu Mariju, u ljubavi, poniznosti, po tome svi možemo biti veliki po vjeri, da prihvaćamo Isusa Krista, da ostanemo vjerni i onda kada je teško i kada treba trpjeti, kazao je Jelenić u propovijedi koju je dijelom održao i na talijanskom jeziku.

"Koliko je toga prošla blažena Djevica Marija i koliko toga prolaze naši roditelji i majke, te je ovo i počast za sve majke koje su odgajale s ljubavlju i žrtvovale se za svoju djecu", zaključio je Jelenić.    

Preko stotinu ljudi je na misi je primilo pričest, a vjernike je i za vrijeme mise, u crkvi ispovijedalo troje svećenika. Početak i kraj svete mise označila je procesija oko groblja.

U isto je vrijeme svečano misno slavlje u porečkoj katedrali, Eufrazijevoj bazilici, predvodio biskup mons. Dražen Kutleša. (V. HABEREITER; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter