Stotine građana razgledavalo nove stanove

Ponude će APN razmatrati nakon 2. ožujka (D. MEMEDOVIĆ)
Ponude će APN razmatrati nakon 2. ožujka (D. MEMEDOVIĆ)

I stari i mladi, obitelji s djecom, parovi i samci, pohrlili su jučer na razgled POS stanova u Šijani koji su ponuđeni u najam s mogućnošću kupnje po vrlo povoljnim cijenama. Javni poziv za najam svega dva stana i to jednog od 67,19 i drugog od 125,52 kvadrata, objavila je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), utvrdivši cijenu za najam od 30 kuna po kvadratu, odnosno 872,69 eura po kvadratu za eventualnu kupnju.

Mjesečni najam 2.000 kuna

Ne čudi stoga golem interes građana jer se radi o zaista povoljnom najmu, ispod cijene na tržištu gdje se stan od primjerice 40-ak kvadrata plaća prosječno 2.500 kuna mjesečno. Ne treba ni spominjati da je dobar dio takvih stanova jako loše opremljen, star i neuređen. Stotine građana je jučer stoga došlo pogledati stanove, nadajući se da će baš oni useliti u potpuno novi stan, odlične gradnje i stolarije, a što je najbolje, za cijenu mjesečnog najma od 2.015 kuna za manji te 3.765 kuna za veći stan.

- Došla sam vidjeti kako izgleda stan. Smatram da je ovo odlična ponuda, i za najam, i za kupnju. Voljela bih kada bi bila izabrana i uselim u stan, rekla nam je jedna od mnogobrojnih djevojaka koju smo zatekli u POS-ovom stanu prilikom razgledavanja.

Kaže da je zadovoljna sa svim što je vidjela, od rasporeda, stolarije, prostranosti do kupaone te da će se potruditi da što prije skupi potrebnu dokumentaciju i pošalje je u APN. Naime, upravo brzina, ali i potpunost dokumentacije igrat će veliku ulogu prilikom odluke o davanju u najam jer prema riječima djelatnika APN-a koji su jučer odgovarali na sva pitanja zainteresiranih, može se reći da će ključ odabira kandidata biti "tko prvi, njegova djevojka". A pravo na podnošenje zahtjeva za najam imaju svi državljani Republike Hrvatske koji, kao i članovi njihova zajedničkog domaćinstva, nemaju u vlasništvu odgovarajuću nekretninu namijenjenu stanovanju na području gdje se nalazi nekretnina koja se daje u najam.

Prijave za prvu nekretninu

Nadalje, pravo imaju osobe čiji prihod po članu obiteljskog domaćinstva iznosi najmanje 30 posto prosječne plaće u RH prema posljednjem objavljenom podatku o prosječnoj neto plaći. Podnositelj zahtijeva obavezan je uz zahtjev za najam, priložiti isprave i dokaze - preslik osobne iskaznice za podnositelja zahtjeva te podatke o članovima obiteljskog domaćinstva koji će koristiti stan koji se daje u najam, izjavu danu pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da podnositelj zahtjeva i članovi obiteljskog domaćinstva nemaju u vlasništvu odgovarajuću nekretninu na području gdje se nalazi nekretnina koja se daje u najam.

Među ostalim, potreban je i vjenčani list ili rodni list za podnositelja zahtjeva i članove obiteljskog domaćinstva navedene u zahtjevu (ne stariji od šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva), izjavu o postojanju izvanbračne zajednice, potpisane od strane podnositelja zahtjeva, izvanbračnog supružnika/ce i dva svjedoka. Javni poziv, kako je naznačeno, nije ograničen, a počinje 2. ožujka. Danom podnošenja zahtjeva za najam smatra se dan zaprimanja potpunog zahtjeva u APN na adresi APN, Savska cesta 41/6, 10000 Zagreb. Sve ostale informacije mogu se dobiti u Odjelu za gospodarenje i prodaju nekretnina na telefone 01/63-31-657, 01/63-31-641 ili 01/63-31-643. (Nera SOFTIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter