Stotine Europljana bore se u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koordinator EU-a za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove izjavio je BBC-ju u srijedu da se nekoliko stotina Europljana bori na strani sirijskih ustanika protiv režima Bašara al-Asada.

De Kerchove procjenjuje da se u Siriji bori petstotinjak europskih državljana. Obavještajne službe strahuju da bi se neki od njih mogli pridružiti skupinama povezanima s Al-Kaidom i kasnije se vratiti u Europu i uplesti se u terorističke aktivnosti.

Pretpostavlja se da većina europskih boraca u Siriju dolazi iz Britanije, Irske i Francuske.

"Nisu svi oni radikalni kad odlaze u Siriju, ali vjerojatno će ih većina tamo postati radikalna, proći će obuku, i to bi moglo dovesti do ozbiljne sigurnosne prijetnje kad se vrate", rekao je De Kerchove.

Diljem Europe, piše BBC, obavještajne su službe stoga pojačale istrage o Europljanima koji se bore u Siriji. U Britaniji i Belgiji, primjerice, pojačani su napori na otkrivanju načina kako se ti ljudi regrutiraju. U Nizozemskoj je razina od terorističke prijetnje povišena na "znatnu", djelomično i iz zabrinutosti zbog povratka njihovih državljana iz borbe u Siriji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter