Stotine balona ruše svjetski rekord

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tisucu balona za letenje s 1.100 pilota iz 67 zemalja svijeta sudjelovat ce na 12. Svjetskom festivalu balona za letenje koji ce se od petka do 31. srpnja održati u napuštenoj NATO-ovoj zrakoplovnoj bazi Chambley koja se nalazi izmedu Metza i Nancyja u istocnoj Francuskoj.

Rijec je o najvecem skupu balonista na svijetu koji je prvi put organiziran 1989. i otad se održava svake dvije godine te se pretvorio u medunarodno poznat i priznat dogadaj koji svaki put posjecuje sve veci broj gledatelja tako da se ove godine, po procjenama organizatora, može ocekivati i 400 tisuca posjetitelja tijekom deset dana festivala.

U bivšoj vojnoj bazi koja se sad zove Planet’Air svako jutro i vecer organizirat ce se masovna polijetanja balona, a u nedjelju, 24. srpnja, bit ce organiziran pokušaj rušenja svjetskog rekorda po broju balona koji istodobno polijecu, a koji sad iznosi 329 balona i postavljen je takoder u Chambleyju 2009.

Posjetitelje i sudionike ocekuju i projekcije filmova na otvorenom, izložbe i debate na temu astronomije i aeronautike, demonstracijski prikazi letenja, simulacije i brojne druge stvari, i to sve u pravom malom aeronautickom gradu koji se proteže na cak 300 hektara i u cije je uredenje dosad utrošeno više od 30 milijuna eura.


Podijeli: Facebook Twiter