Stoti rodendan none Antoniette

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika rodendanska fešta održana je u nedjelju u Brtonigli, a u cast jedine mještanke koja je doživjela stotu - Antonije Giuressi, zvane Antonietta. Vitalnoj, veseloj i bistroj nonici, koja svoje godine uopce ne pokazuje, najprije su priredili misu u crkvi, gdje su joj darovali njen certifikat rodenja na pergameni i veliku sliku Pape Benedikta XVI. Pri izlasku svirala joj je limena glazba Zajednice Talijana Buje.

Iznenadena nonica od srece je plesala i pjevala i tako je nastavila uz bogatu zakusku, cvijece i veliku rodendansku tortu. Slavlje su organizirali Opcina, Zajednica Talijana, Turisticka zajednica, Župa Brtonigla te vrijedne domacice. Mora da se na Bujštini krije posebna tajna dugovjecnosti, jer su u zadnjih mjesec dana, takoder s velikim feštama za cijela sela, stoti rodendan proslavile i Margherita Damiani iz mjesta Lozari kod Buja i Anna Mrau iz Crvenog Vrha kraj Savudrije.

Antonietta, rodena 6. svibnja 1911., na upit koji je njen recept za dugi život rekla da je uvijek jako puno radila, a jela u prolazu, kada bi stigla. Nije imala vremena jer je sa suprugom Giovannijem svaki dan morala u polje. Radila bi s njim, vratili bi se kuci oko podneva kada bi on na pocinak, a ona je imala pune ruke posla da njemu skuha rucak.



No, hranu je morala spremiti i za prasce, krave, kokoške, purane, ali i ocistiti, oprati i pospremiti. Popodne bi opet išli raditi skupa u kampanju. Proživjela je tri rata, a najgori joj je bio zadnji, u hrvatskoj državi, jer su "uzimali ono što je naše", ispricala je. No, nedjeljom je obavezno išla u crkvu na misu, uvijek se družila s mještanima, i, nakon smrti muža 1989., odlazila na ples i sve izlete kao clanica Zajednice Talijana.

Nonica se rado prisjeca svojih prijatelja u Brtonigli koji su joj puno pomagali, a posebno joj nedostaju sada jer je vec godinu dana u starackom domu u Trstu. Tako je blizu svoje djece Livije i Bruna te cetiri unuka i pet praunuka. Najradije bi bila u svom rodnom selu, no, kaže, danas je "šinjora", jer više ne mora ništa raditi.

Nakon što se vecina mještana razišla kod crkve se nastavio družiti uži krug rodbine i prijatelja s veselom nonom koja je - naravno - s njima pjevala. I mi se pridružujemo cestitkama i želimo da je zdravlje i dalje služi te da cešce dolazi u dragu joj Brtoniglu.


Podijeli: Facebook Twiter