Štorije za strah i smijeh, i za nešto naučit

Noel Šuran, Milica Kranjčić i Mia Kranjčić
Noel Šuran, Milica Kranjčić i Mia Kranjčić

"Jedan dan su se povedale štorije za strašit se, drugi dan za smijeh, a treći dan za nešto naučit", riječi su kojima je etnolog Noel Šuran otvorio predstavljanje knjige "Libar od polnoći" autorice Milice Kranjčić, koja je u njoj sakupila priče i predaje koje je u djetinjstvu slušala od starijih.

U predstavljanju joj je pomogla i unuka Mia Kranjčić koja je s bratom Janom ovu knjigu ilustrirala, a uz to je Milica Kranjčić predstavila i svoju knjigu za djecu "Rapčići z Bezačiji". Zanimljivo je da su u publici bila najbrojnija djeca iz pazinskog vrtića, i Pazincki malo starije dobi, zajedno s promotorima rekonstruirajući doba kad su djeca svoje prve priče slušala upravo od djedova i baka.

Ovim je predstavljanjem u utorak prijepodne otvoren ovogodišnji Božićni sajam pazinske knjige, manifestacija kojom u zadnjih pet godina pazinska gradska uprava i Pučko otvoreno učilište nastoje pridonijeti daljnjoj afirmaciji Pazina kao "grada knjiga". U sajamskom dijelu izložene su i po povoljnim cijenama ponuđene knjige pazinskih nakladnika, ustanova i institucija, a što je novoga u njihovoj produkciji predstavljeno je navečer.

Svoje nove naslove, njihove autore, urednike i suradnike predstavili su Državni arhiv u Pazinu, pazinska Gradska knjižnica, pazinski ogranak Matice hrvatske, Pučko otvoreno učilište, Muzej grada Pazina i ostali pazinski nakladnici, a k tome je predstavljen i projekt digitalizacije starih knjiga kojeg provodi Društva bibliotekara Istre.

Prvi susret s pazinskom publikom na kraju Božićnog sajma pazinske knjige imala je i nova gošća pazinske Kuće za pisce, austrijska spisateljica Andrea Stift iz Graza. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter