Štorije koje cekaju svoj film

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prepunoj dvorani palace Sincich predstavljena je po mnogocemu jedinstvenu i znacajnu knjigu «Štorijice o živjenju i vrimenu ki su pasali» - price koje su Štefa i Mario Radovan ispricali Kseniji Erceg, koja je zapisivala, Marica Ledic lektorirala, a Mirjana Matic ilustrirala. Knjigu je, kao prvu u svojoj izdavackoj kuci Natura Istriana, objavio Niki Fachin, a u petak ju je u Višnjanu predstavila etnologinja Ivona Orlic.

U proslovu Petar Radovan objašnjava kako je knjiga rodena - jednog dana prošlog rujna nakon berbe grožda poli Radovana, u kojoj tradicionalno pomažu Mirjana i Vojo Matic te Šibencanka Ksenija Erceg, draga prijateljica još iz vremena kada je radila u višnjanskoj školi.

- Potle dela smo se skupili pod strihom, po staroj navadi za ca poisti i popiti mižo starega vina, da bi mlado pošlo sricno, piše Radovan. U kumpaniji su bili i njegovi roditelji Štefa i Mario, koji su «kroz cakulu poceli povidati životne štorije, ud kojih nas dile desetine lit, ud kad su oni bili mladi i ca se sve gambjalo ud oni bot» - a Vojo je odmah došao na zamisao da to svakako treba zabilježiti i sacuvati. A kako u kumpaniji Ksenija ima hartu i penu u malen prstu, odluka je pala da se njoj povjeri posao.



- Svjedocila sam intimnim pricama, bilo je trenutaka kada smo skupa zaplakali, ali smo se i puno smijali i veselili. Rad na toj knjizi dao je mom životu nesumnjivo novu dimenziju jer sam uživo slušala price kakve inace možete vidjeti u Fellinijevim ili De Sicinim filmovima. A medu ovim pricama ima njih nekoliko koje su sigurno zaslužile da budu predstavljene i filmskim jezikom, rekla je Erceg.


Podijeli: Facebook Twiter