Štorija o buru, raviolima i istarskoj malvaziji

Uz određena jela samo određene malvazije
Uz određena jela samo određene malvazije

"Bila jednom tri raviola, svaki sa drugačijim punjenjem i svaki je od njih tražio "svoju" istarsku malvaziju".

Kad bi to bila bajka, gourmet radionica o sljubljivanju različitih stilova istarske malvazije s hranom, koju je na ovogodišnjoj Vinistri održao LF Catering iz Pule, vjerojatno bi tako počinjala, a naziv bi bio kako je i sam chef Robert Perić, autor ove priče sugerirao: "Štorija o buru, raviolima i istarskoj malvaziji".

Šalu na stranu, zapravo je riječ o gourmet radionici održanoj u sklopu ozbiljnog projekta, Putevima Malvazije istarske ili Malvasia Touristra, zajedničkog hrvatsko-slovenskog IPA/EFRR projekta čiji je voditelj porečki Institut za poljoprivredu i turizam, a partneri udruga Vinistra, Kmetijski inštitut Slovenije, Univerza na Primorskem fakultetu za turistične študije Turistica, Društvo vinogradnikov slovenske Istre, te Konzorcij vin Istre - zaščita i promocija vin.

Projekt u fokus stavlja malvaziju kao proizvod s velikom potencijalom, a radionicom se htjelo pokazati njezin značaj u formiranju baze za stvaranje prepoznatljivosti cjelovitog turističkog i eno-gastronomskog proizvoda prekogranične Istre. Po svojoj specifičnosti, malvazija otvara širok raspon delicija s kojima se sljubljuje, a kako prilagoditi jela različitim stilovima malvazije i stvoriti priču, to je izazov kojeg se prihvatio pulski majstor Robert Perić.

Gourmet priča ispričana na dijalektu kako je bio napisan meni krenula je s raviolom od obične tjestenine, punjenim skutom, pečenim melancanama i kapulom, špožanima s uvenjenim mladim boračom na buru (maslacu), te sokom od mladog česna. Drugi raviol od tijesta s koromačem u sebi je krio kapešantu, mladi česan, i fetinu broštulanega krumpira, uz salatinu od divlje lobode i list cikle s teplim burom. Treći i zadnji raviol od tijesta s ružmarinom bio je punjen jajetom, kremom od krumpira i fažolom, uz divlji radić, teplo buro i tvrdi kravlji sir.

Uz svaki od raviola na raspolaganju su bile tri malvazije: malvazija istarska vinarije Benvenuti iz 2013., kako je rekao Albert Benvenuti "svježeg voćnog okusa, specifična po mineralnosti koja joj daje širinu i jedna od onih koja će imati puno dužu trajnost od koliko bi uobičajeno očekivali od mladih malvazija". Druga je bila Gran Malvazija Coronice iz 2011. I za kraj, ali ništa manje važno, malvazija Uroboros Bruna Trapana, iz 2012. godine.

Nije izostao ni desert, krem karamel od domaćih smokava i  kruna na kraju - bijela kupaža Corona Grande iz 2013.  Benvenutija. (Piše Vedrana HABEREITER; snimio Milivoj MIJOŠEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter