Stopiran projekt kamenoloma u Marčani

Pogled na Marčanu preko Drage, u kojoj je planiran kamenolom (Milivoj MIJOŠEK)
Pogled na Marčanu preko Drage, u kojoj je planiran kamenolom (Milivoj MIJOŠEK)

Pulska udruga Zelena Istra danas će javnost informirati o dobivenom sporu na Upravnom sudu u Rijeci protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode vezano za kamenolom u Marčani. Neslužbeno doznajemo da je presudom, na koju nije moguća žalba, određeno da Ministarstvo mora ponoviti postupak za izdavanje rješenja o prihvatljivosti zahvata za novi kamenolom, a što će zahtijevati i izradu nove Studije utjecaja na okoliš kamenoloma.

Ni 500 metara od naselja

Riječ je o dva eksploatacijska polja "Marčana" i "Marčana 1" tvrtki Kamen i Kamen produkt iz Pazina u marčanskoj Dragi na kojima se na 42 hektara planirao vaditi arhitektonsko-građevni kamen te tehnološko-građevni kamen i vapnenac, između ostalog i miniranjem. Iako je riječ o nedirnutom području podno Marčane i Velikih Vareški, ali i Muntića u ližnjanskoj općini, u blizini lokacije kamenoloma nalazi se više usamljenih dvora, odnosno stancija kako ih zovu u marčanskom kraju.

Zelena Istra i šest privatnih tužitelja zahtijevali su poništenje rješenja o prihvatljivosti zahvata za dva eksploatacijska polja, a kako smo neslužbeno doznali, riječki je sud presudu u njihovu korist donio za jedan dio tužbe, odnosno za "Marčanu 1" Kamen produkta čiji je osnivač Kamen. Udruga i privatni tužitelji osporavali su eksploataciju karbonatno-mineralnih sirovina na tom polju tvrdnjom da nije u skladu s Prostornim planom Istarske županije i Općine Marčane, a prema kojima je, uostalom, dozvoljen jedan, a ne dva kamenoloma.

Upozoravali su i na to da je kamenolom na manjoj udaljenosti od 500 metara od naseljenih područja te da studija utjecaja nije ponudila alternativna rješenja. Bitne se primjedbe odnose i na to da su to dva kamenoloma s dva vlasnika i s dvije vrste kamena koji bi se vadio na dva načina, dok je Ministarstvo za dvije studije utjecaja na okoliš formiralo jedno povjerenstvo i raspisalo jedinstven postupak sa samo jednom javnom raspravom. Time je javnost, smatraju u Zelenoj Istri, stekla dojam da se radi o jednom kamenolomu.

Općini oko 700 tisuća kuna godišnje

Koju od ovih primjedbi je Upravni sud uzeo u obzir, iz Zelene Istre nisu željeli otkriti prije današnje konferencije za novinare, no neslužbeno smo čuli da je glavni problem bila upravo jedinstvena studija utjecaja za dva eksploatacijska polja. Navodno su jednom studijom investitori željeli prikazati ukupan utjecaj na okolinu s obzirom da se polja nalaze jedno pored drugoga.

U Općini Marčana, koja od arhitektonskog kamena iz Drage (neki je zovu i Kanal) očekuje oko 700 tisuća kuna direktnih prihoda godišnje u proračunu, ne vjeruju da će investitor zbog ovakvog rješenja odustati od projekta. Studiju utjecaja na okoliš izradit će ponovno i ukloniti nedostatke, rekao je marčanski pročelnik Zlatko Cetina te naveo da, s obzorom da Općina nije stranka u postupku, nisu ni dobili rješenje suda.

- Općina očekuje da joj kamenolom omogući razvoj ovog područja, zapošljavanje ljudi, ali i razvoj dopunskih djelatnosti. To su dugoročne prednosti projekta. Po planovima bi se godišnje, kada govorimo o arhitektonskom kamenu, vadilo 25 tisuća kubika kamena, a tim ritmom to su neiscrpne rezerve, rekao je Cetina.

Na javnoj raspravi za dva eksploatacijska polja u Dragi provedenoj u ljeto 2012. okupljeni su mještani negodovali zbog miniranja, odnosno buke i prašine u blizini svojih domova. Već se tada spominjala nelogičnost da se za dva polja provodi jedna rasprava, a čak su i investitori naveli da će biti problem dobiti lokacijsku dozvolu za dva polja, zbog čega će se morati mijenjati Prostorni planovi, s čime je Općina već bila suglasna. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter