Stopama mlinara vodeničara bacali ruh i batice

Igra na ruh (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Igra na ruh (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Pena čakan za poć igrat ruh, zakaj san biv navajen od otroka. Moji stareji so bili mlinari, tako san anka jas oš danas". Tim će riječima 80-godišnji Milan Ošo opisati što za njega znači sudjelovati u mlinarskoj igri pomirenja, prastarom običaju koji se u Svetom Ivanu održava na Pepelnicu ili Čistu srijedu, kršćanski spomendan i početak korizme.

Uzbuđenje je doista veliko, a kako i ne bi bilo, kada je igra na ruh, ujedno završnica pusnih svečanosti, tradicija duga tri stoljeća koja prema narodnoj predaji potječe još iz vremena uvođenja Sinjske alke, a začetnici su joj mlinari vodeničari iz nekadašnjih mlinova uz rijeku Mirnu. Iako je igra naizgled ležerna, pravila su stroga; muška družina Svetog Ivana i okolnih naselja, volovski rog i drvene palice - batice, baca po dva kilometra dugoj cesti od oštarije Sveti Ivan po državnoj cesti preko Fontane do oštarije Most kod Marinca. Jednako je važno drvenu palicu baciti što bliže volovskom rogu i izbjeći kaznene bodove, ali i nasmijati veselo društvo, našaliti se na račun svoga susjeda, izvikivati obiteljske ili druge smiješne nadimke kojima igrač poziva idućeg igrača; piturani lasići, oni ki pije mineralna, pilana Selci, veli Hrvat, Furt, Švik. Zadnji igrač u svakom krugu izvikuje "pagarošto", a igra završava večerom u naselju Most.

Iz generacije u generaciju prenosi se time tradicija koju su nekoć davno utemeljili mlinari vodeničari. Ljuti konkurenti, nakon pomirbe, u maškarama za večeru su ispekli ovna, bacili njegove rogove i zakopali "ratne sjekire". (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter