Stop Zakonu o koncesijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zakonom o koncesijama, koji je prošao drugo saborsko čitanje i spreman je za usvajanje, legalizira se i olakšava već postojeća praksa uzurpacije našeg najvrjednijeg resursa – obale. Činjenica da se ovaj zakon proglašava krovnim, te je njegovim izmjenama potrebno mijenjati i sve ostale zakone čime se bitno utječe na ostala zakonska rješenja i to bez uključenosti javnosti, dovoljan je razlog da ga se makne iz procedure." navode u svom priopćenju iz Radničke fronta Istre, dajući podršku otporu Inicijative Pokret otoka - platforme za održivi i odgovoran razvoj hrvatskih otoka.

Iz Radničke fronte Istre navode da je skandalozno što u prijedlogu zakona nije predviđeno uključivanje zainteresirane javnosti u postupak procjene opravdanosti koncesije niti u postupak odabira koncesionara.

- Umjesto toga svjedoči se štetnim posljedicama olakog davanja koncesija na pomorskom dobru i nedostatnom nadzoru. Tim više jer su ta koncesijska odobrenja u Istri, pokazalo se, obilježena klijentelističkim odnosima. Koncesijska odobrenja izdaju se na zahtjev i bez transparentnosti, te se pri tome koristi javni novac za izgradnju skupe infrastrukture. Sustavno se uništava tamošnji obalni pojas, natrpava obala u Vodnjanu, Medulinu i Puli te daju koncesijska odobrenja bez prethodno provedenih postupaka ocjene utjecaja na okoliš, navodi se u priopćenju.

- Smatramo opravdanim zahtjeve za povlačenjem zakona iz daljnje procedure i pokretanjem široke i sveobuhvatne javne rasprave u koju će svi stanovnici biti uključeni i kroz koju će se artikulirati smjernice za novi Zakon o koncesijama kao i svim ostalim zakonima, pogotovo Zakona o pomorskom dobru, koji se na njega vezuju, zaključuju iz Radničke fronte. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter