Stop stihijskom naseljavanju Rojca!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacin upravljanja Rojcem te nedostatak njegove razvojne politike glavni su uzroci nezadovoljstva koje su iskazali sudionici radionice održane u Rojcu proteklog vikenda s ciljem da se analizira model upravljanja i korištenja tog prostora.

Za nedostatak razvojne politike djelomicno su odgovorni pasivni i nezainteresirani korisnici te osobe koje zloupotrebljavaju model nevladinih organizacija za vodenje privatnih biznisa, istaknuto je tom prilikom.

Radionicu u Centru gradskih udruga Rojc su provodili Zelena Istra i zagrebacki Savez udruga Operacija Grad.



Dodjela i evaluacija korištenja prostora trebali bi se temeljiti na intenzitetu djelovanja te društvenoj korisnosti, a ne kao dosad na stihijskom, neplanskom naseljavanju Rojca i nejasno definiranim ovlastima i odgovornostima za reagiranje u slucaju zloporaba, zakljuceno je.

Sukladno tomu, neprofitne djelatnosti moraju biti temeljne, dok one komercijalne moraju biti popratne djelatnosti u skladu s potrebama korisnika te izvor samofinanciranja Rojca. Neprihvatljive su pak ezoterija, nadrilijecništvo, astrologija, iscjeliteljstvo, ali i djelovanje politickih stranaka i sindikata te okupljanje vjerskih zajednica.



Apsolutnu prednost prilikom dodjele prostora trebale bi imati udruge te neformalne grupe i privatne ustanove koje prvenstveno djeluju za opce dobro te one koje okupljaju društveno deprivilegirane skupine. Sljedece po prioritetu su udruge, neformalne grupe te studentske i umjetnicke organizacije koje povremeno organiziraju javna dogadanja, dok se na posljednjem mjestu nalaze udruge, neformalne grupe te studentske i umjetnicke organizacije koje iskljucivo rade za svoje clanove i osnivace, samostalni umjetnici, poduzeca koja su osnovale udruge i vanjski profitni subjekti.

Medu nedostacima isticu se nedovoljno razvijeno zajedništvo, suradnja te loša komunikacija medu korisnicima i s Gradom Pulom. Iskazana je potreba za otvaranjem zajednickih prostora, za daljnjim ulaganjem u uredenje i sanaciju zgrade, ali i transparentnosti financiranja tekuceg i investicijskog održavanja.


Podijeli: Facebook Twiter