Stop Puli Non Stop

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pula Non Stop, tzv. projekt za kulturno oživljavanje Pule, u svakom je pogledu štetan za kulturu grada i uvredljiv za sve koji je sustavno promišljamo. Zašto?

Odluka o njemu donosi se (valjda u uredu gradonacelnika) pocetkom godine mimo regularnog natjecaja nadležnog odjela a uoci lokalnih izbora, e da bi se inaugurirao kao projekt od posebnog interesa za Grad Pulu u rebalansu proracuna sredinom godine s iznosom od 650.000 kn.

Upravo tim rebalansom proracuna oduzeta su, tj. smanjena sredstva gotovo svim proracunskim korisnicima u kulturi. 650 tisuca kuna za projekt koji, siguran sam, nitko od relevantnih aktera u kulturi grada ne odobrava i u cije osmišljavanje, ukoliko je on uopce potreban kao takav, nije bio ukljucen nitko.

Izostala je javna rasprava i zajednicko promišljanje o ovom projektu, gradsko vijece i kulturna vijeca se o njemu nisu ni mogla ocitovati, te nisu stvoreni zdravi temelji da bi on uopce trebao preživjeti zimu.

Medutim, saga se nastavlja sijuci novu dozu nocnih mora. Naime, nakon što je krajem listopada novinarka Glasa Istre zatražila "precizne iznose o tome koliko je Grad izdvojio za projekt koji se uglavnom svodi na prepisivanje vec postojecih i nekih tradicionalnih pulskih manifestacija, uputivši pritom i dvije požurnice", odgovori s Foruma su stigli. Za potrebe projekta "Pula Non Stop" potrošeno je tocno 723.986 kuna! Sto tisuca eura za - NIŠTA.

I u trenutku kada svakome upucenijem izbija pjena na usta od nevjerice i bijesa, iz Prijedloga proracuna za 2010. namece nam se ista prica. Ovoga puta bi nas ona trebala koštati 390.000 kn. Iako su sa mnogih strana stizala upozorenja o promašenosti ovog projekta, pa i konkretni prijedlozi kako ispraviti nepopravljivo, jedini odgovor je bio – šutnja.

Ostaje samo konstatirati da je jeftini (u ovom slucaju skupi) populizam, predizborno udvaranje, netransparentnost i nekompetencija nositelja politicke moci zauzela mjesto konstrukivnoj javnoj raspravi o javnim kulturnim politikama i neposrednijem sudjelovanju u procesima donošenja odluka. I mene, da sam na njihovom mjestu, ne bi tješila šutljiva vecina koja ce se prikloniti "slatkorjecivom demokratskom usudu". Jer, takvi su se cesto pretvarali u vlastite politicke karikature.

I da svršim! Ovim reagiranjem apeliram na gradske vjecnike da prilikom usvajanja proracuna za 2010. kažu: STOP PULA NON STOP. Jer suština ovog apela nije u naivnom i romanticarskom osvajanju novih prostora slobode i razvoju pluralizma, vec se radi o prvoklasnoj krizi legitimiteta. Bar što se mene tice.


Podijeli: Facebook Twiter