Stop korupciji i represiji nad liječnicima

Dr. Daniela Fabris Vitković i dr. Rajko Ćelović (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)
Dr. Daniela Fabris Vitković i dr. Rajko Ćelović (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Pod geslom "Stop korupciji i represiji nad liječnicima, uz osiguravanje novca za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu građanima, pristojne plaće i uvjete rada liječnicima", istarska podružnica Hrvatskog liječničkog sindikata obilježila je Dan akcije europskih liječnika.

- Koruptivno postupanje bolničkih menadžera, političara i farmaceutske industrije jedna su od glavnih prijetnji zdravstvu. Čak i ako se osigura dovoljno novca, to neće poboljšati stanje ako se zdravstveni novac troši nenamjenski, kazala je članica Glavnog odbora dr. Daniela Fabris Vitković i pozvala na uspostavu transparentne prakse i pravila po principu "nulte tolerancije na korupciju". Odgovarajući na pitanje ima li korupcije na razini Istre, kazala je da se dogovori s farmaceutskim kompanijama uglavnom odvijaju na nacionalnoj razini, dok pulska bolnica sve lijekove donosi preko liste HZZO-a, a koji se nabavljaju preko javnih natječaja.

Sindikat je upozorio da liječnici koji rade u sustavu i znaju njegove nedostatke i moguća poboljšanja, nemaju stvarne mogućnosti utjecati na njega. Istaknuto je kako sve više hrvatskih liječnika napušta Hrvatsku i posao traži diljem Europe, pa je tako papire i svu potrebnu dokumentaciju već predalo 600 hrvatskih liječnika.

- Istovremeno u Hrvatskoj radi 4.500 liječnika i kadrova sve više nedostaje, upozorila je dr. Fabris Vitković.

Odgovarajući je li to razlog dugim listama čekanja u pulskoj bolnici, potpredsjednik HLS-a Istarske županije dr. Rajko Ćelović je kazao da se, unatoč dugim listama, pulska bolnica i dalje nalazi ispod prosjeka ostalih županijskih bolnica te da su liste čekanja na kirurgiji čak i bolje od europskog standarda.

- No liječnika nedostaje i, ako se ovakvo stanje nastavi, liste će se produljivati, a znamo da nam dolazi i turistička sezona kada su liječnici dodatno opterećeni, kazao je dr. Ćelović, dok je dr. Fabris Vitković dodala da liječnika kronično nedostaje na pulskoj pedijatriji.

Iz istarske podružnice sindikata poručili su da je štrajk liječnika trenutno u mirovanju no to ne znači, dodali su, da ga već sutra neće pokrenuti i to bez prethodnog mirenja sa socijalnim partnerima. Ćelović je naglasio da liječnici u Puli mogu biti dosta zadovoljni te da ih većina radi do 30 sati prekovremeno mjesečno, što je, tvrdi Ćelović, sindikat i tražio prije osam mjeseci. Izuzetak je, dodao je, pedijatrija gdje nedostaje liječnika pa se na tom odjelu radi i po 24 sata, iako je to protivno zakonu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter