Stop diskriminaciji zbog seksualne orijentacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Seminar za sindikalne aktiviste o diskriminaciji na radnom mjestu, s posebnim naglaskom na onu potaknutu seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom, održan je u Puli, u prostoru Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Uredu za Istarsku županiju, u sklopu projekta Europske unije "Zajedno za ravnopravnost LGBT osoba na radnome mjestu".

Osim SSSH-a i njegove Ženske sekcije, u njemu sudjeluje i slovenska sekcija ŠKUC LL, dok je nositelj projekta nevladina organizacija Kontra.

- Na ovaj nacin želimo povecati informiranost LGBT osoba te ojacati sindikat da bi njegovi aktivisti znali prepoznati diskriminaciju i reagirati. U Hrvatskoj imamo dobre zakone, no oni se slabo koriste. Prava društvena promjena proizlazi iz uporabe tih instrumenata i prijava, koje su zasad još uvijek rijetke zbog straha od gubitka radnoga mjesta te daljnje diskriminacije i stigmatizacije, rekao je u ime Kontre i Iskoraka Edo Bulic na konferenciji za novinare, održanoj u pauzi seminara.

Ovaj prvi susret sindikalista sa seksualnom i rodnom diskriminacijom pokazao je potrebu za pružanjem posebne pažnje ovom obliku diskriminacije, koji u još uvijek patrijarhalnom društvu predstavlja tabu-temu, nadovezao se pravni zastupnik SSSH-a Slobodan Kapor.

- Još smo daleko od europskog prosjeka, gdje 38 posto osoba poznaje nekoga drugacije seksualne orijentacije. Kod nas takvo što kaže svega devet posto gradana. LGBT osobe su na petom mjestu po ugroženosti, a prije njih su redom starije osobe, osobe s invaliditetom, žene te osobe razlicite nacionalnosti i vjere. Sindikalisti moraju znati prepoznati ranjive skupine, nauciti ih štititi te obraniti njihovo dostojanstvo, rekla je Jasna A. Petrovic iz Ženske sekcije SSSH-a.

Dodala je da je s tim ciljem u sklopu projekta tiskan prirucnik pod nazivom "Nevidljivi radnici". Projektom se ujedno želi postici da Pula, poput SSSH-a, javno deklarira otvorenost prema razlicitosti, osobito zbog njezine vec poznate multikulturalnosti, što je ucinila dogradonacelnica Vera Radolovic isticuci pritom potrebu za vecom educiranosti javnosti u cilju postizanja ravnopravnosti.

O slovenskim iskustvima na podrucju diskriminacije te borbe za jednake mogucnosti i prava, koja se u zadnje vrijeme pretacu u Hrvatsku i Srbiju upravo putem ovakvih projekata i prirucnika, govorila je Tatjana Greif iz ŠKUC LL-a. Po njezinim rijecima, u nekoliko je godina postignuta dobra suradnja sa sindikatima, što je rezultiralo velikim korakom naprijed u korist zaštite LGBT osoba. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter