Stop diskriminaciji trudnica na tržištu rada

Najveći problem je strah trudnica od gubitka radnog mjesta (Arhiva)
Najveći problem je strah trudnica od gubitka radnog mjesta (Arhiva)

U organizaciji udruge Roda danas je u komunalnoj palači u Puli održan okrugli stol na temu "Trudna na poslu - STOP diskriminaciji majki na tržištu rada". Okrugli stol je dio istoimenog projekta koji provodi Roda, a koji je podržao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade. Cilj je informiranje i senzibiliziranje poslodavaca i institucija o oblicima diskriminacije i o pravima trudnica na tržištu rada te edukacija žena o njihovim pravima, kao i o mehanizmima prijave slučajeva diskriminacije.

Kako je istaknula Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda, žene su u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce jer su, u očima poslodavaca koji su uglavnom muškarci, manje poželjna radna snaga zbog mogućih izbivanja s posla tijekom trudnoće te kasnije zbog bolesti djeteta.

- Gotovo svakodnevno dobivamo upite i primjedbe žena trudnica koje su diskriminirane. Iz njihovih iskustava možemo reći da je diskriminacija zbog trudnoće najgora u trgovačkom sektoru, a niz je loših primjera i u državnom, veli Mrzić Jagatić te napominje da je najčešći problem neproduživanje ugovora o radu na određeno u trenutku kada se dogodi trudnoća i nakon nje.

Predstavila je potom nekoliko iskustava trudnica, a osvrnula se i na nepojmljivu odluku HZZO-a iz 2012. godine kada je ta ustanova u nekoliko navrata proglasila fiktivnim ugovore o radu te nezakonito uskratila osiguranje trudnici. Iz Rode su istaknuli da se ta praksa ove godine ipak ukinula te da HZZO više ne procjenjuje pravnu valjanost ugovora. (N. SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter