Stoltenberg u Ankari pružio potporu Turskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg doputovao je u četvrtak u dvodnevni posjet Ankari kako bi pružio potporu turskome narodu i demokraciji, priopćeno je iz Saveza.

Stoltenberg se u četvrtak navečer sastao s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi razgovarao o doprinosu Turske zajedničkoj sigurnosti NATO-a, uključivo u Afganistanu te u borbi protiv Islamske države i operaciji koju NATO provodi kako bi zaustavio trgovinu ljudima u Egejskom moru.

NATO je solidaran s Turskom i pojačano je prisutan na moru i u zraku kao i obrambenim raketnim sustavima na granici sa Sirijom,  rekao je Stoltenberg prema priopćenju.

Glavni tajnik NATO-a je ponovio da Savez osuđuje pokušaj državnog udara u Turskoj, svojoj članici, te je izrazio sućut zbog izgubljenih života kao i poštovanje turskome narodu.

"Bilo koji napad na demokraciju, u bilo kojoj od naših zemalja napad je na temelje našeg Saveza. Snažna i demokratska Turska bitna je za stabilnost i sigurnost Europe i regije", rekao je Stoltenberg.

Vlada u Ankari optužila je Zapad da je propustio osuditi pokušaj državnog udara 15. srpnja i dati podršku vladi u obračunu s pučistima, no Zapad je zamjerio Turskoj čistke velikih razmjera koje provodi u vojsci, policiji i državnim službama.

Stoltenberg će u petak razgovarati s premijerom Binalijem Yildirimom, s ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom te s ministrom obrane Fikrijem Isikom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter