Stolovi razdora na fažanskoj rivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zahtjev lokalnih ugostitelja, Lucka uprava iz Pule, koja gospodari luckim obalnim podrucjem i lukom u Fažani, odobrila je na pomorskom dobru u Fažani postavljanje stolova i stolica kao dio terasa kafica. No, tom se zahtjevu oštro usprotivila opcinska uprava.

Fažanski ugostitelji su, vele, pokušali dogovoriti s Opcinom postavljanje terasa uz šetnicu na opcinskom zemljištu, no nisu uspjeli. Fažana se posljednjih godina strahovito proširila te se turisticke aktivnosti odvijaju u tom pretijesnom centru, odnosno na rivi.

Ugostitelji navode da ih Opcina svake godine sve više koci u radu, iz njima nepoznatih razloga. Nikola Japundžic, vlasnik restorana Vasianum, kaže da je šetnica dovoljno široka za sve.

Oriano Geršic, vlasnik konobe Feral i suvlasnik slasticarnice na rivi, kaže da Fažani fali otprilike tri tisuce mjesta u restoranima te da su proširene terase nužne.

Ravnatelj Lucke uprave Donald de Gravisi kaže da je dogovor s fažanskim ugostiteljima postignut na rok do konca ljeta.

- Ugostitelji su zatražili da im ustupimo pomorsko dobro za proširenje terasa. Nema zapreka za postavljanje stolova i ostaje dovoljno prostora za šetnicu, jer ondje je riva široka cetiri metra, a stolovi niti metar i pol. Zbunilo nas je što se Opcina tome usprotivila. Unatoc tomu, ugostitelji ce svoje stolove na pomorskom dobru moci držati do konca ljeta, što je u skladu sa svim zakonskim propisima. Naime, Lucka uprava može na zahtjev davati u zakup površine na pomorskom dobru ako se radi o sezonskim djelatnostima kao što su restorani, kafici i slicno. Po našem mišljenju ovo je pozitivna stvar za fažansku rivu, zakljucio je De Gravisi.

Na pitanje da nam navede primjere takve prakse, De Gravisi kaže da se terase na pomorskom dobru tretiraju jednako kao panoi izletnickih brodara, primjerice u Puli i Medulinu.

Nacelnica Opcine Fažana Ada Damjanac kaže da ih za mišljenje nitko nije ni pitao.

- O postavljanju stolova na šetnicu saznali smo 20. lipnja, kad su oni nikli na tom dijelu obale. Nije mi jasno kako uopce sanitarna inspekcija dozvoljava ugostiteljima da nose pladnjeve s hranom toliko izvan lokala, kaže Damjanac.

- Fažana je jedino mjesto u Istri koje živi s morem. Šetnica i riva centralni su dio naselja i tu se sve dešava. Plan nam je napraviti veliku šetnicu do hidrobaze i Bala. To bi bila prava stvar. Ugostiteljima izlazimo maksimalno ususret kad im treba. Tražili su od nas struju za stolove, što smo im odbili jer smatramo da šetnica treba biti namijenjena šetacima, penzionerima, omladini i majkama s kolicima. Nama je drago da svi ugostitelji rade, ali mora biti reda. Kad smo mi preuzeli vlast uocili smo da nitko nije placao najam terasa i to smo morali dovesti u red, zakljucila je nacelnica.

Direktorica Ureda fažanske Turisticke zajednice Melita Perokovic kaže da Fažana ima potrebe za širenjem ponude, no za sve treba postici dogovor svih strana.

- Fažanska riva je napokon postala onakva kakvu smo željeli: puna turista i znatiželjnika koji dolaze u naše malo ribarsko mjesto u potrazi za necim novim. Jasno nam je da ovaj uski prostor na rivi nije dovoljan za sve aktivnosti koje se ondje dogadaju. Svaka je ideja dobrodošla ako je usmjerena prema poboljšanju turisticke ponude. Svjesni smo da mjesta ima malo, no za sve postoji dogovor i mislim da je to pravi kljuc za uspješnu sezonu. U ponedjeljak imamo sjednicu Turistickog vijeca na kojoj ce biti govora i o ovom problemu. Sigurna sam da cemo ga dijalogom moci riješiti na zadovoljstvo sviju, zakljucila je Perokovic. (Piše C. B. GALIC)

OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter