Stoljetna veza Istre i Boke kotorske


U povodu proslave blagdana sv. Tripuna, patrona grada Kotora i Boke kotorske, te 23. godišnjice djelovanja Udruge Bokelja u Istarskoj županiji, sinoć je u hotelu Pula održana tradicionalna Bokeljska večer na kojoj su se okupili Bokelji i njihovi prijatelji. Proslavu je organizirala Hrvatska bratovština  Istarske županije "Bokeljska mornarica 809. Pula", čiji je predsjednik Fredi Tripović kazao da ova udruga, koja u Istri djeluje 21 godinu i ima oko 150 članova, želi očuvati tradiciju, kulturu i običaje Boke i njenih žitelja.

- Naši su članovi Bokelji koji su u posljednjih 20 do 25 godina doselili u Istru, a među njima ima i onih koji su ranije stigli jer je veza između Istre i Boke stoljetna. Na neki nas način Bokeljska mornarica i sv. Tripun povezuju i to je ono što želimo napraviti u našem novom domu: upoznati Istrane s našom tradicijom, kazao je Tripović.

Svečanost  je počela obraćanjem malog admirala Domagoja Paskovića  koji je, odjeven u odoru Bokeljske mornarice, izgovarao lode, najavivši tripundansku svečanost, nakon čega su Bokelji i njihovi prijatelji  zaigrali kolo Bokeljske mornarice.

- Originalna svečanost održava se u Boki kotorskoj, kad mali admiral s katedrale sv. Tripuna obavještava, najavljuje te svečanosti, obraća se pučanima osam dana prije blagdana ovog sveca. Kolo se nekad tradicionalno igralo isključivo za blagdan sv. Tripuna, a sada ga igramo i mi u Puli na taj blagdan ispred crkve sv. Antona, te na ovakvim manifestacijama, kazao je Tripović. 

Govoreći o povijesti Mornarice, kazao je da su Bokelji bili poznati trgovci i pomorci još u doba Mletačke Republike.

- Međutim, u to vrijeme su na ovim prostorima vladali pirati koji su napadali brodove i otimali imovinu. Onda su se bokeljski pomorci sami počeli organizirati da bi im se suprotstavili. To je prepoznala Venecija: da bi zaštitila svoje trgovce, angažirala je bokeljske pomorce za čuvanje njihovih brodova. Mlečani su to trebali platiti tako da su  bokeljski mornari iz godine u godinu postajali sve bogatiji. To je tako trajalo sve do propasti Mletačke Republike. Austro - Ugarska Monarhija je potom zabranila djelovanje Bokeljske mornarice, koja je poslije propasti Monarhije obnovljena, iako je izgubila na značaju jer pirata više nije bilo. Došlo je drugo vrijeme, pa je uloga Mornarice postala staleška. Ona se brinula o obiteljima pomoraca koji su godinama plovili na jedrenjacima, te na njima i stradavali. Danas je doživljavamo kao jednu tradiciju: ona ima samo funkciju očuvanja sjećanja na slavna vremena Bokeljske mornarice i bokeljskih pomoraca, podsjetio je Tripović.

Kad je riječ o vezi Istre i Boke, kazao je da je dio Hrvata nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije napustio Istru i naselio se u Boki kotorskoj.

- Danas je puno obitelji u Boki koje nose istarska prezimena, poput Radoševića, Lazarića, Peteha, Lorencina i Perovića. U Istru su se vratili 40 i 50-ih godina prošlog stoljeća,  a neki njihovi potomci ponovno su otišli u Boku. Mi smo generacija koja je 1991. iz nekih razloga bila prisiljena napustiti taj kraj , kazao je Tripović. Na pitanje koliko mladi drže do tradicije odgovorio je da ih se nastoji animirati. U tome nekad uspijemo manje, nekad više, ali se nadam da će, kad odrastu, shvatiti što radimo i da će nas podržati, poručio je. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter