Stoljetna škola srce i duša Divšića

Nastup KUD-a Rakalj (Danijela Grgorinić)
Nastup KUD-a Rakalj (Danijela Grgorinić)

Osnovna škola Divšići s 39 učenika u osam odjeljenja ne mora se bojati za svoj opstanak, jer će se i sama znati pobrinuti za to, a kako je na svečanosti proslave 103. godine škole rekla županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Smoljan, postoje škole s mnogo manjim brojem učenika koje i dalje žive i traju. Za malo mjesto poput sela Divšići stogodišnja je škola i srce i duša, mjesto okupljanja i življenja.

Središnjoj svečanosti prisustvovali su brojni gosti poput pročelnice Smoljan i načelnika Marčane Marjana Kostešića, a uz ravnatelja Milana Čubrila proslavi se odazvala i Zora Lončar, rođena Brajković, koja je ravnala školom prije više od pola stoljeća, 1959., i koja je postala ravnateljica s 23 godine.

Za kulturno-umjetnički program pobrinuli su se sadašnji učenici kojima su se pridružili i bivši pa je voditeljsku palicu preuzela Dorina Tikvicki, urednica i voditeljica na Radio Puli, ali i bivša učenica OŠ Divšići. Na pozornicu su se popeli i Anton Vitasović te Slavko Celija, dvojac komičarskih i glazbenih sposobnosti, a potom i uvijek rado viđen gost Alen Vitasović uz pratnju Gorana Brakovića. Svoj doprinos slavlju dao je i KUD Rakalj u kojem pleše veliki broj djece iz škole Divšići.

Ravnatelj Čubrilo govorio je o povijesti škole i o njezinom značaju za mjesto, a zahvalio se Istarskoj županiji, posebno Upravnom odjelu za sport, obrazovanje i tehničku kulturu na angažmanu i financiranju adaptacije krova i izmjene vanjske stolarije, čime su znatno poboljšani uvjeti za učenje i rad. Zahvalio je i nadležnom ministarstvu, Općini Marčana i njenoj Turističkoj zajednici koji su sufinancirali organizaciju proslave, ali i svim sudionicima.

Na svečanosti je promoviran i školski list Pčelica koji je izdan nakon 12 godina pauze, postavljena je izložba školskih dokumenata, svjedodžbi, fotografija i knjiga koje svjedoče o povijesti škole i njenim učenicima, a uprizorena je i stara tradicijska igra –pljočkanje. (Z. STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter