Stoljeće i pol organizirane vodoprivrede u Istri

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Prvo moderno vodoprivredno društvo na tlu Hrvatske osnovano je u Istri prije punih sto i pedeset godina. Taj kontinuitet od 1864. godine do danas, pokazuje razvijenu i stalno prisutnu svijest o važnosti vodoprivrede, vodoprivrednu tradiciju, njeno promišljeno razvijanje te stalnost organiziranja. U tom kontinuitetu može se također pratiti neprekidna razvojna nit u sljedništvima vodoprivrednih društava u Istri od 1864. godine sve do danas, do postojećeg oblika i slijednika, Vodoprivrede d.o.o. Buzet, istaknuo je direktor ove buzetske firme Vanja Vižintin na svečanosti kojom je u Livadama u nazočnosti istarski gradonačelnika i načelnika te predstavnika Hrvatskih voda, obilježeno stoljeće i pol organizirane vodoprivrede Istri.

Oprtaljski načelnik Aleksander Krt izrazio je zadovoljstvo što je prvi dio svečanosti održan u današnjoj školskoj zgradi, objektu izgrađenom za potrebe melioracije, u čemu je našao simboliku organiziranog djelovanja i vodoprivrednih radova u dolini rijeke Mirne. Važnu obljetnicu čestitao je i izaslanik župana Milan Antolović.

- Nakon 1996. godine kada je oformljena Vodoprivreda d.o.o. koja se počela ozbiljno baviti zaštitom, usprkos enormnim količinama oborina nemamo više poplava u Istri. Dokaz je da je u Raši nedavno palo 235 litara kiše po četvornom metru što bi svugdje u Europi izazvalo katastrofu no kod nas nije, rekao je Ivan Iličić, direktor Gospodarskog interesnog udruženja vodnogospodarskih trgovačkih društva. Naglasio je da će 21. stoljeće biti stoljeće vode te da je nedopustivo da se vraćamo u povijest po starom francuskom modelu po kojem je vodno gospodarstvo u okviru ministarstva poljoprivrede, već bi ono trebalo imati svoje ministarstvo.

- Vodoprivreda zauzima značajno mjesto u Hrvatskoj, u Istri. Postignuti su dobri rezultati i na području zaštite od poplava, melioracijama u dolini Mirne, Raše i Pazinčice, kao i u drugim djelatnostima u vodnom gospodarstvu kao što su vodoopskrba i odvodnja. Zaista se na tom području dosta radilo, radi i radit će se i u budućnosti. Osigurana su velika sredstva za vodno gospodarstvo. Za vodoopskrbu i odvodnju u narednih sedam godina osigurano je preko milijardu eura iz EU fondova, a projekti koji se financiraju sredstvima EU fondova prisutni su i u Istri, naglasio je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

U sklopu svečanosti predstavljena je monografija "Stoljeće i pol organizirane vodoprivrede u Istri (1864.-2014.)", opsežan i iscrpan istraživački rad Ivana Milotića i Livia Prodana, objavljen u nakladi Vodoprivrede d. o. o. Buzet. O knjizi je uz autore govorio grafički urednik Ivan Palčić. - Okosnicu razmatranja u ovoj knjizi čini općoj, znanstvenoj i stručnoj javnosti razmjerno slabo poznat podatak da je 1864. godine u Livadama osnovano vodoprivredno društvo za donju Mirnu, istaknuo je Ivan Milotić.

Na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće te na početku XX. stoljeća vodoprivredni su se radovi, regulacije, isušivanja, gradnja vodovoda i vodosprema, izgradnja sustava odvodnje, u Istri intenzivirali što se pripisuje zlatnom dobu austrijske vlasti, ali i zamjetnom općem tehničko -tehnološkom napretku koji je omogućio ostvarivanje tehnički zahtjevnih projekata. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter