Stolice i naslonjaci s potpisom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povijest stolica seže u daleku prošlost. U starom Egiptu, 3.000 godina pr. Kr., izradivale su se stolice razlicitih oblika, no njihov izgled i udobnost ne mogu se usporediti s današnjim, modernim stolicama. Osim funkcionalne, stolice i naslonjaci mogu imati veliku estetsku vrijednost i predstavljati ukras svakog interijera. Ako je prostorija manja, bolje je odabrati manje stolice svjetlijih boja. Na taj nacin, one nece biti upadljive, a prostor ce se ciniti vecim i prostranijim. Veliki osvijetljeni prostori ostavljaju više prostora za slobodniji izbor stolica raznih oblika, boja i materijala.

Dizajn stolica i naslonjaca uvijek je bio inspirativna tema za mnoge dizajnere, ali i za arhitekte, od kojih su mnogi, poput le Corbusiera, poznati upravo po njihovom dizajnu.
Moderna fotelja "Plateau" može se naci u ponudi danskog proizvodaca namještaja Engelbrechts, a dizajn djelo je Erika Magnussena. Ime je dobila po neobicnom, organskom obliku koji ima senzualne i mekane linije. Dostupna je u kožnoj i platnenoj verziji, a izvrsno se uklapa u suvremeno ureden prostor.

Fotelja, ciji dizajn potpisuje japanski dizajner Kenji Miyamukai, svojim oblikom podsjeca na ljusku jajeta obloženog mekanom kožom. Sve stolice i fotelje svojom formom mogu naci neku slicnost s nekim drugim objektom ili sa stvarima koje nas okružuju. Tako naslonjac Charlotte Kingstone podsjeca na savijen pokrivac koji pruža ugodno i toplo utocište za odmor.

Sva se dosad navedena dizajnerska rješenja stolica, fotelja i naslonjaca koriste klasicnim materijalima. No, postoje i ona od neuobicajenih materijala. Naslonjac od plasticnih boca, originalno ekološko rješenje, rezultat je kreativnog rada poljskoga dizajnera Pawela Grunerta. Izraden je od stotinjak plasticnih boca koje cine neobicnu organsku strukturu, a sjedište je u obliku cvijeta.


Podijeli: Facebook Twiter