Stoka, ipak, može uz apartmane

Panorama Buja (A. DAGOSTIN)
Panorama Buja (A. DAGOSTIN)

Na sinoćnjem zasjedanju bujskog gradskog vijeća prašinu su podigle izmjene odluke o držanju životinja u selima u kojoj su se suprotstavili interesi sve brojnijih vlasnika turističkih kapaciteta s onim sve malobrojnijim vlasnicima stoke.

S osam glasova za, tri protiv i dva suzdržana odobreno je da stočari mogu u selima držati životinje na udaljenosti i manjoj od 50 metara od stambenih objekata, ako su poduzete sve sanitarno-tehničke mjere. Roberto Hrobat (IDS) se složio da se ne smije braniti držanje stoke, ali da bi vlasnike trebalo upozoravati, ako se ne drže uvjeta. Valter Marušić (lista Edija Andreašića) prozvao je komunalne službe da ne rade svoj posao, dok je komunalni pročelnik Elvis Glavičić odgovorio da su takve situacije češće u nadležnosti veterinarske službe. Gradonačelnik Edi Andreašić je zaključio da se ne može ljudima u selima, gdje su životinje od pamtivijeka, braniti da drže životinje, ali da s druge strane trebaju postojati odgovarajući tehnički uvjeti.

Gradonačelnik Andreašić je govorio o projektima koji su u tijeku: rekonstrukcija Ulice 1. svibnja u Bujama, te priprema druge faze tog projekta, zatim priprema dokumentacija za opremanje poslovne zone Mazurija, izmijenjena je lokacija rekonstrukcije dječjeg vrtića u Bujama koji će se nadograditi, a ne graditi novi dodatni objekt. Priprema se sanacija kaštela Rota u Momjanu za što je Ministarstvo kulture odobrilo 250 tisuća kuna, a županija 50 tisuća kuna. Na dovršeni kanalizacijski sustav Kršete priključuju se kućanstva, a očekuje se povrat europskih sredstava. U tijeku je legalizacija svih sportskih građevina na području Grada, a u planu je izrada idejnog projekta javne garaže ispod Trga slobode, priprema se dokumentacija za obnovu galerije Orsolo zajedno sa šternom, turističkog centra na Kuli sv. Martina, biciklističkog centra u Tribanu, energetska obnova zgrade gradske uprave, te izgradnja doma DVD-a. U planu je rekonstrukcija nerazvrstanih cesta: Bibali - Krog vrijednosti 550 tisuća kuna, pristupna cesta u Kaldaniji vrijednosti 127 tisuća kuna, a krajem godine cesta u Malotiji, Fratriji, Momjan - Sveti Mauro, te dionicu prema Lozarima u vrijednosti od 600 tisuća kuna. Kroz naredna dva mjeseca širit će se javna rasvjeta u Bujama i Plovaniji, Kaldaniji, u planu je fekalna kanalizacija u Bujama u dužini od pola kilometra, ali i vodovodni ogranak u Krasici.

Odobreno je izvješće bujskog POU-a kojeg je iznijela v.d. ravnateljica Maja Livada, međutim, Jasna Opačak (HDZ) se nije složila s izmjenama statuta POU-a budući da smatra da bi budući ravnatelj trebao imati visoku stručnu sprema, a ne samo višu. Ipak, sa sedam glasova za, pet protiv i jednim suzdržanim vijećnici su odobrili izmjene. Odobreno je i godišnje izvješće direktora komunalne tvrtke Civitas Bullearum Marka Milevoja kojem se Opačak požalila na stanje parkiranja u bujskom Belvederu.

- Kašete, lonci i stolice se postavljaju na parkirna mjesta kako bi se osiguralo mjesto, kazala je Opačak te zatražila da prometni redari ureduju i u popodnevnim satima. Milevoj je odgovorio da oni predmete mogu maknuti samo po nalogu komunalnog i prometnog redara s kojima planiraju surađivati, a da bi najbolje rješenje bilo postavljanje fizičkih prepreka. Gradonačelnik Andreašić je zaključio neka mještani predlože rješenje, a gradska će ga uprava provesti. Valter Marušić (lista Edija Andreašića) je zatražio da se razdvoji oglasna ploča za osmrtnice od ostalih plakata s čime se Milevoj složio. Pročelnica za opće poslove Loreta Makovac predstavila je godišnji izvještaj o lanjskom gradskom proračunu koji je izvršen u visini od 20,2 milijuna kuna, a Damira Kovačevića (HDZ) je zanimalo je li razina zaduženosti prihvatljiva.

- Mislim da nas zaduženost ne bi trebala previše zabrinjavati s obzirom da očekujemo refundaciju sredstava iz europskih fondova, kazala je Makovac, a zatim je aktualni proračun rebalansiran s 27,8 na 28,2 milijuna kuna. Komunalni pročelnik Elvis Glavičić predstavio je plan gospodarenja otpadom do 2022. godine koji uključuje sanaciju divljih odlagališta, unapređenje odvajanja otpada, reciklažni centar na Stanici, uređenje građevinskog otpada u smjeru Krasice i u kamenolomu Leonija. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter