Stoju i Valkane treba urediti, ali tko?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici pulskog Gradskog vijeca najviše rasprave je izazvala obavijest o namjeri davanja koncesija na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja morske plaže na kupalištu Valkane i Stoja na 15 godina. Pet od osam prisutnih vijecnika opozicije glasalo je protiv davanja koncesije. Jedino je Janko Žužic (HDZ) ostao suzdržan.

- Javni je interes da kupališta budu uredena i svima dostupna. No, smatram da gradskim kupalištima treba upravljati Grad, odnosno neko od njegovih poduzeca, rekla je Lovorka Tomicic (HDZ) te naglasila da takvo razmišljanje potkrepljuje 600 potpisa u peticiji i protivljenje MO-a Stoja. Rekla je takoder da joj nije jasno zbog cega i tko je narucio studiju gospodarske opravdanosti kada to moraju uciniti buduci koncesionari ta da se, medu ostalim, iz materijala da naslutiti da je vec odredeno tko ce biti koncesionar i da je neprimjereno da ondje niknu shopping centri. Protiv koncesije na nacin odreden u materijalima bio je i Bruno Nefat (Nezavisna lista Plinija Cuccurina) koji je rekao da nije dobro što u koncesiju ide samo dio odredenih gradevina te da je predvideni iznos kao garancija ozbiljne ponude premali.

- Barem pola milijuna treba samo za sanaciju gradevine na kupalištu Stoja. To je objekt opasan po život, a nema garancije da ce se to riješiti, rekao je medu ostalim Nefat. Ardemio Zimolo (IDS) se zapitao što ce biti s plivackim klubovima koji koriste dio kupališta za svoje aktivnosti, a Ivan Udovic (IDS) je konstatirao da svi moraju biti sretni ukoliko se netko uopce javi na natjecaj jer se radi o ogromnim sredstvima koja moraju biti uložena.



- Grad ne može sve financirati, po toj logici onda ne bi trebalo biti ni obrtnika jer Grad može sam, rekao je Valter Boljuncic (IDS). Nadležni procelnik Damir Prhat je, odgovarajuci vijecnicima, rekao da se radi o pokušaju pronalaska nekog tko ce urediti kupališta i tko ce ondje uložiti puno novca te da se ne zna tko ce to biti. Što se tice studije gospodarske opravdanosti, Prhat je naglasio da ju je narucio Grad, i to zbog zakonske obveze.

- Ono što ce morati priložiti buduci koncesionari i ovo što je narucio Grad su dvije potpuno razlicite stvari, odnosno o gospodarskoj i studiji prihvatljivosti, rekao je Prhat. Gradonacelnik Miletic je uputio vijecnike da ukoliko im nešto nije jasno, neka se obrate nadležnom odjelu. Kazao je takoder da Grad nije u mogucnosti tako veliki novac uložiti u kupalište.

- Ovo je pokušaj da se stvore svi preduvjeti da se kupališta urede, rekao je Miletic te naglasio da ce puno toga ovisiti i o konzervatorima buduci da se gradevina na Stoji smatra kulturnim dobrom. - Je li zaštita ako cekamo djelovanje zuba vremena, zapitao se Miletic.

Na sjednici je medu ostalim je donesena i odluka o povecanju temeljnog kapitala tvrtke Kaštijun, a izdana je i suglasnost za ugovor o zajednickom financiranju projekta "Kaštijun" i zajam za sufinanciranje projekta. Vijece je takoder prekjucer donijelo odluku o osnivanju povjerenstva za ispitivanje zapisnika s 25. sjednice Gradskog vijeca. Povjerenstvo cine Denis Martincic, Janko Žužic i Slavica Jelovac, a zadatak im je otkloniti nedoumice koje su se pojavile u široj javnosti.

Usvojen je proracun za 2012. godinu u iznosu od 366,9 milijuna kuna. Izglasavanju proracuna prethodilo je usvajanje rebalansa ovogodišnjeg proracuna koji sada, od planiranih 315,6 milijuna, iznosi 323 milijuna. Proracun je, kao i rebalans, usvojen bez protivljenja, ali uz suzdržanu oporbu.

Povecanje od 7,5 milijuna kuna u odnosu na plan nadležni gradski procelnik Danijel Feric je pojasnio vecim prihodima od poreza, odnosno bolje naplate od korištenja javnih površina i od poreza na tvrtku i ime tvrtke. Takoder, povecanje se bilježi od prodaje nefinancijske imovine, i to zbog prodaje gradskog zemljišta za 10 milijuna kuna.

Što se tice proracuna za 2012., Feric je rekao da se radi o realnom, štedljivom proracunu, na razini ovogodišnjeg. Povecanje od 13,5 posto u odnosu na ovogodišnji proracun, Feric je objasnio uvodenjem riznice za 40 proracunskih korisnika, to jest jednog racuna preko kojeg ce se obavljati sve transakcije. Tri amandmana pristigla iz redova HDZ-a kojima je zatraženo planiranje sredstava za otvaranje javne kuhinje, povecanje porodiljnih naknada te dodatna pomoc socijalno ugroženim braniteljima su odbijena. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter