Stojanovic majstor jela od divljaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njoki sa šugom od srne nadmocno prevladavaju u postojecoj ponudi jela od divljaci u istarskom ugostiteljstvu, no meso divljaci nudi puno vece izazove, naznacio je Drago Orlic pravac u kojem se vec cetvrtu godinu krece gastro manifestacija "Divljac u istarskoj kuhinji" koju zajedno organiziraju županijska Turisticka zajednica i TZ središnje Istre, uz tradicionalno domacinstvo pazinske konobe Vinja.

I doista, u nadmetanju jela koja su ovaj put pripremali kuhari Ljubiša Stojanovic iz beogradskog restorana Kalemegdanska terasa, Danijel Mesar iz poreckog restorana Arlen te Zoran Casic koji je kuhao za domacina, konobu Vinja, osjetili su se i tradicija i inovacija, i vješta manipulacija mesom kao osnovnom sirovinom i maštovito kreiranje dodataka, umaka, zacina i priloga; s dojmljivim spektrom okusa kao završnim rezultatom.

Jela je ocjenjivao strucni žiri u sastavu Stanislav Poropat, Gracijano Prekalj, Oscar Biagi, Alfi Kabiljo i Franko Lukež, a kako je svaki kuharski tim pripremao po dva jela (osim Arlena koji je nastupio samo s jednim), žiri je odlucivao ne o najboljem pojedinacnom jelu, vec o ukupnom plasmanu.

Tako je, odlukom žirija, prvo mjesto na cetvrtom natjecanju "Divljac u istarskoj kuhinji" pripalo Ljubiši Stojanovicu iz Kalemegdanske terase, koji je pripremio ukusni carpaccio od jelenjeg mesa te rižoto od prsa divlje patke i crnog vina (i to Schifflinovog merlota) i pecene jetre divlje guske. Ovaj je rižoto premocno osvojio i nagradu publike, koja je mogla glasati samo za jedno od ukupno pet ponudenih jela.

Drugo mjesto u ukupnom plasmanu žiri je dodijelio konobi Vinja, ciji je kuhar Zoran Casic pripremio "krepku juhicu" od mesa pernate divljaci te zanimljiv zapeceni tatarski biftek od jelenjeg mesa pokriven poširanim jajem. Naposljetku, trece mjesto osvojio je Arlenov kuhar Danijel Mesar vrlo ukusnim šugom od srnetine uz koje je pola gostiju kao prilog dobilo "špecle" (vrstu tjestenine), a druga polovica fuže.

Uz jela su se služila vina istarskih vinara, redom iz berbe 2009. godine: merlot Andreja Schifflina, malvazija i cabernet sauvignon Bruna Trapana te malvazija Ivice Matoševica.

Gastro natjecanju je prethodio okrugli stol u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre i Lovackog saveza Istarske županije, s kojeg je upucena poruka istarskim ugostiteljima da od sljedeceg tjedna (za koji dan bi naime objekt trebao proci tehnicki pregled i dobiti uporabnu dozvolu) meso divljaci odstrijeljene u Istri mogu legalno nabaviti u AZRRI-jevoj rasjecaoni mesa istarskog goveda i divljaci u Pazinu.

Osim divljaci iz istarskih lovišta tu ce se moci nabaviti i meso jelena s Brijuna, najavio je direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj, a narednih mjeseci u planu su edukacije lovaca o tome kako postupati s mesom divljaci nakon odstrela, i prvi plasmani mesa divljaci u zainteresirane ugostiteljske objekte.


Podijeli: Facebook Twiter