Stojanova bela brajda

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Cuvee Stara Brajda belo
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Stojan Šćurek
Lokacija: Medana, Goriška brda
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: škarpina u pećnici
Ocjena: 8,75/10
Cijena (mpc): 200 kn (Žuto stablo)

Šćurekov podrum je nezaobilazna točka koju morate posjetiti ako vas put nanese u Goriška brda. Tradicija vinarstva je u familiji Šćurek jako duga, a garancija da se ona nastavlja su petorica Stojanovih sinova. Podrum Šćurek obrađuje oko 20 hektara vinograda a veći dio se nalazi na talijanskoj strani Goriških brda ili Colia. Godišnja proizvodnja je oko 85.000 boca, a vina idu od niže linije Strune pa preko baznog chardonnaya, pinota bijelog i sivog, Stare brajde bele i crne sve do jedinstvenog UP-a i slatkog Storyja.

Danas bih s vama podijelio svoju impresiju o cuveeu Stara brajda bela, jedinstvenom vinu koji je mješavina od sedam sorti.Dominantna sorta je sa 60 posto rumena rebula, potom s 20 posto jedinstveni picolit a ostalih 20 posto su tradicionalne bijele sorte u Goriškim brdima pika, glera, tržarka, malvazija i nešto furlanskog tokaja koji se sada zove Sauvignonese.

Grožđe raste na strmom položaju Grotišće koji se nalazi na slovenskoj strani Goriških brda a u neposrednoj blizini su ove godine posadili i novi vinograd. Vinogradi su na laporastom tlu koje se još naziva i Opoca a berba je bila u drugoj polovici rujna 2009. godine. Nakon maceracije vino je odležavalo 12 mjeseci u novim i rabljenim bačvama od hrasta zapremine 300 i 500 litara.

Vino ima lijepu zlatnu boju s tamnijim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto prema gustome. Na nosu mi je bilo malo zatvoreno pa sam ga prelio u decanter da se nadiše zraka te se onda počelo otvarati. Ima izraženu intenzivnost mirisa, koji je fin i ugodan. Na miris se osjeti vanilija, potom malo dima, onda dolazi red zrelog voća u obliku kruške te breskve a nastavak je nota suhe trave i suhog livadnog cvijeća.

Vino je suho, djelomično toplo te ugodno mekano, gotovo putrasto s malom gorčinom. S druge strane, vino je svježe te možda ima malo tanina od drva, ali ima i ugodnu mineralnost, tako tipičnu za bijela vina iz Medane. Vino je punoga tijela, uravnoteženo, s intenzivnim dugotrajnim okusom. Vino je harmonično, u dobroj formi te spremno za konzumiranje no može trajati još barem pet godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter