Stojan Peterka konačno pod čvrstim krovom

Peterka je još uvijek danju na cesti
Peterka je još uvijek danju na cesti

Nakon što je dva mjeseca živio u automobilu, a potom prešao u poklonjenu kamp-kućicu, o čemu je pisao Glas Istre, 58-godišnji Stojan Peterka iz Fiorini, sela između Karigadora i Brtonigle, ovih dana odselit će u suterenski stan u Bujama. Nije riječ o socijalnom stanu, domu za umirovljenike niti o prihvatilištu za beskućnike, već o rodbinskoj pomoći zahvaljujući kojoj će se tek nakratko maknuti s ulice.

- Bilo je hladno, i do minus 8 stupnjeva, ali pokrijem se dekama i jorganima, pa mi bude toplo. Snalazim se, veli Stojan koji noći u kamp-kućici, a danju hoda do Buja, Brtonigle i Umaga ispunjavajući razne obveze.

I dalje mu pomažu susjedi, no Stojan se nada da neće dugo živjeti u kamp-kućici u kojoj nema osnovne uvjete za život.

Izgubio je dom kad mu je stanodavka otišla u bolnicu, a njezin sin nije prihvatio njihov usmeni dogovor o pomoći oko kuće. Kao dugogodišnji zaštitar na bolovanju, branitelj i čovjek koji nema vlastitu obitelj spao je na status beskućnika koji preživljava s oko 700 kuna na mjesec, ponajviše zbog tuđeg kredita: gotovo deset godina je jamac strancu koji je pobjegao iz Hrvatske.

S Peterkom smo početkom tjedna obišli novi stan, Općinu Brtonigla i Centar za socijalnu skrb u Bujama. Tijekom zime dobio je 300 kuna jednokratne pomoći od Općine, a načelnik Dorijano Labinjan obećao je da će pokrenuti raspravu na Vijeću i raspitati se o privatnim iznajmljivačima, no glavnu riječ prepušta Olgi Sabaldin, predsjednici Socijalnog vijeća, i socijalnom radniku Centra za socijalnu skrb u Bujama.

- Da bismo mu pomogli, on treba doći do nas. Možemo mu pomoći naći sobu i dati pomoć za troškove stanovanja. Koliki će to iznos biti, ovisi o njegovim primanjima, a to ćemo odlučiti na sjednici Socijalnog vijeća u ožujku, rekla je Sabaldin te je dodala da se Peterka mora izboriti za svoj dio nekretnine koju je 80-ih godina gradio s bivšom suprugom i tamo stanovao do 2003. godine. (Napisala i snimila M. DAMJAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter