Stockholm: Muzej grupe ABBA otvara se u utorak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon filma iz 1977. i izložbe posvećene švedskoj pop grupi ABBA, u utorak će u Stockholmu biti otvoren i muzej posvećen legendarnoj četvorki.

Na Facebook stranicama muzeja simpatizeri iz cijelog svijeta ne kriju nestrpljenje. Ulice švedskoga glavnog grada preplavljene su naljepnicama i lecima muzeja ABBA. Novine su prepune reklama za muzej koji će se otvoriti za dva dana.

Posjetiteljima će biti ponuđeno jedinstveno iskustvo, obećao je direktor Mattias Hansson. U muzeju će prikazivati dijelovi iz filma snimljenog na australskoj turneji grupe 1977., a svaki će posjetitelj, ako poželi, moći postati peti član grupe i pjevati u virtualnom društvu svojih pop idola, objasnio je.

Svi su članovi grupe, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faeltskog, Benny Andresson i Bjoern Ulvaeus sudjelovali i pomogli u realizaciji muzeja. "Bio sam pomalo sumnjičav kada mi je predloženo da postanem objekt u muzeju prije vlastite smrti..., no sada vidim da je zamisao bila dobra i da smo zajedno napravili ogroman posao. Ovo je priča o Pepeljugi koju svakako treba ispričati", rekao je u listopadu prošle godine tijekom predstavljanja projekta muzeja Bjoern Ulvaeus.

U ponedjeljak će, uoči službenog otvorenja muzeja, Bjoern, zajedno s Anni-Frid i Bennyjem predstaviti muzej novinarima. Agnetha neće biti nazočna, jer u Engleskoj promovira svoj novi album, rekao je.

Muzej se prostire na čak pet katova, od kojih su dva ispod zemlje.

- Mislim da posjetitelji ovdje neće dolaziti samo da bi ponovno poslušali naše stare pjesme, koje dobro poznaju, već i da bi ponovno proživjeli godine djelovanja ABBA-e, čiji članovi nisu zajedno nastupili od 1982., a zajedno su djelovali samo deset godina, rekao je Mattias Hansson te dodao da će fanovi moći vidjeti brojne ekstravagantne kostime, zlatne ploče te studija u kojima je grupa snimala hitove.

ABBA je u svijetu prodala oko 378 milijuna albuma. U tome su ih nadmašili samo Elvis Presley i Beatlesi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter