Sto zemalja u akciji zapljene krivotvorenih lijekova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 100 zemalja sudjelovalo je u globalnoj operaciji čiji je cilj bio raskrinkavanje kriminalnih mreža koje putem interneta prodaju ilegalne lijekove, a akcija je dosad rezultirala uhićenjem 58 osoba diljem svijeta i zapljenom oko 9,8 milijuna potencijalno opasnih lijekova u vrijednosti od oko 41 milijun američkih dolara, objavljeno je na stranici Interpola koji je koordinirao akciju.

Operacija je bila fokusirana na zabranjene internetske stranice preko kojih se prodaju lažni i krivotvoreni lijekovi. Operaciju pod nazivom Pangea VI. predvodio je i koordinirao Interpol, a u njoj su sudjelovale brojne agencije i organizacije koje se bore protiv prodaje takvih farmaceutskih proizvoda.

Operacija je trajala od 18. do 27. lipnja, a u tom je razdoblju otkriven i prekinut rad više od 9.000 internetskih stranica povezanih s prodajom lažnih i krivotvorenih farmaceutskih proizvoda i lijekova. "Međunarodne kriminalne mreže koriste internet da bi potaknule potrošače na kupnju lažnih i često opasnih krivotvorenih lijekova, ne vodeći računa o opasnostima po njihovo zdravlje. Cilj naše akcije je zaštita lakovjernih kupaca na način da smo zatvorili ilegalne online 'ljekarne', zaplijenili brojne ilegalne farmaceutske proizvode i lijekove te priveli pred sud kriminalce koji se bave ovim poslom", rekao je glavni tajnik Interpola Ronald K. Noble.

Među krivotvorenim lijekovima zapljenjenim tijekom Operacije Pangea su antibiotici, lijekovi koji se koriste u liječenju karcinoma, antidepresivi, dodaci prehrani i lijekovi koji pomažu pri erektilnoj disfunkciji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter