Što vozaci trebaju znati kad se zatvori riva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan nakon uskrsnih blagdana, u utorak 10. travnja, odmah nakon jutarnjeg udarnog termina odlazaka na posao, riva ce se zatvoriti za promet zbog gradnje obalnog kolektora duž nje i Flaciusove ulice. Bit ce zatvorena 17 mjeseci, i to dionica od zgrade Lucke kapetanije do pošte, odnosno semafora na križanju s bulevarom.

Od utorka pocinje i nova regulacija prometa u najužem gradskom središtu.



Ulica Dubrovacke bratovštine, Poljana svetog Martina i dio Vukovarske ulice od semafora u Istarskoj do Rakovceve postat ce dvotracna jednosmjerna ulica. Semafor na križanju Istarske i Ulice Dubrovacke bratovštine ugasit ce se da bi se promet s Giardina što protocnije odvijao prema Areni i Rakovcevoj novoreguliranim dvotracnim jednosmjernim pravcem.

Promet s Giardina odvijat ce se spomenutim raskrižjem nesmetano jer iz pravca rive nece biti omogucen dolazak prometnicom do semafora. Sav promet s Punte prema gradu usmjerit ce se u Amfiteatarsku, odakle ce se vožnja moci nastaviti iskljucivo u Carrarinu, a potom ce vozaci kod zgrade Fine odluciti hoce li nastaviti Zadarskom ili Istarskom ulicom.



Giardini ostaju jednosmjerni da zaustavljanje autobusa ne bi uzrokovalo prometne cepove. Usto ce u Ulici Starih statuta, od Punte prema rivi, biti autobusno stajalište da bi se izbjegao promet autobusa Splitskom ulicom.

Na Giardinima, kod pješackih prijelaza nadomak Portarate i kod Fine, promet ce regulirati pripadnici prometne mladeži, prometni redari i policija te pauk Pula parkinga. U Smareglinoj (od tržnice do kazališta) i Laginjinoj ulici (od kazališta do Portarate) bit ce zabranjeno bilo kakvo zaustavljanje vozila.



Intencija je da se sav promet usmjerava na postojece protocne pravce: Rakovceva - Maruliceva i Nazorova - Stankoviceva te obilaznicu.

Zatvaranje rive donijet ce i nova pravila u parkiranju i opskrbi starogradske jezgre. Problem mnogobrojnih vozila koja su dosad bila parkirana na potezu izgradnje obalnog kolektora, pogotovo stanara starogradske jezgre u Ulici Sergijevaca, ali i mnogobrojnih uljanikovaca, pokušat ce se ublažiti odredenim novim parkirnim mjestima, ali i propuštanjem vozila do parkirališta kod Zavoda za zapošljavanje i Stare tržnice iza Foruma.



- Za potrebe opskrbe i parkiranja stanara, te odredenog broja vozila koja inace parkiraju na ova dva parkirališta, bit ce osiguran prolaz naizmjenicnim propuštanjem vozila pomocu semafora preko dijela nogostupa uz Flaciusovu ulicu.

Pritom mislimo na stanare i opskrbu te društvo invalida koje tamo ima prostore, odnosno one koji imaju rezervirana mjesta na tim lokacijama. Osim toga, buduci da se ukida odredeni broj parkirnih mjesta na rivi, oznacit cemo nova, privremena, na dijelu Kandlerove ulice, Ulice Svetog Ivana i dijelu Ulice Dubrovacke bratovštine, najavljuje Damir Prhat, procelnik odjela za komunalni sustav i imovinu.

Dodaje da su osposobljena i uredena privremena parkirališta u obalnom dijelu uz Ulicu 119. brigade pored servisa za jahte te preko puta stare Mljekare na Marsovom polju. Ondje ce se parkiranje naplacivati. Nije se realizirala ideja da Uljanik za svoje radnike osigura parking unutar brodogradilišta.

- Za potrebe opskrbe u starogradskoj jezgri odredena su dva punkta: na Danteovom trgu i pocetku Kandlerove ulice, odnosno na dijelu Ulice Svetog Ivana, kaže procelnik te najavljuje da ce od tih lokacija dostavljaci na ruke i kolicima raznositi robu do odredišta u starogradskoj jezgri.


Podijeli: Facebook Twiter