Što vole i cime se bave istarski zastupnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz stara, u novom sazivu Hrvatskog sabora sjedit ce i neka nova lica iz Istre. Opet ce na Markovom trgu biti IDS-ovac Damir Kajin, Tanja Vrbat iz SDP-a te Silvano Hrelja iz HSU-a. Premijerni odlazak u saborske klupe imaju Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista i fažanska nacelnica Ada Damjanac iz SDP-a te SDP-ovac Peda Grbin i IDS-ovci Valter Boljuncic i Giovanni Sponza.

Nansi Tireli
je rodena 1965., razvedena je i majka dvoje djece te, kako kaže, nastoji živjeti po njihovim naputcima. I to po Robertovom "Znanje je moc!" i Aninom "Tko drugome jamu kopa, bolje da je nešto posadio!". Iza nje je više od dva desetljeca obrtnickog iskustva, ima konobu na Vinežu u kojoj se nakon izborne noci - koju je s temperaturom i prehladom provela u stožeru laburista u Zagrebu - uredno pojavila na poslu. Voli dobra vina i mudre razgovore. Puno se smije, iako joj je jasno da danas neke stvari više nisu smiješne, a piše i poeziju.



Ona bi mogla biti opasna konkurencija blagoglagoljivom Damiru Kajinu. Vec prvim saborskim istupom - nakon što je premijer Zoran Milanovic predstavio program Vlade - pokazala je zube, odmah progovorivši o tome da Istrani nece TE Plomin 3 na ugljen i da se u svim županijskim planovima govori o plinu kao energentu.

Ada Damjanac je rodena 1956., a diplomirala je 1976. na Pedagoškoj akademiji u Puli kao najbolji student generacije. Prvi posao nastavnice fizike i tehnicke kulture dobila je u Mrkoplju, a od 1978. je u OŠ Fažana predavala informatiku, te desetak godina bila zamjenica ravnatelja. Cetiri godine je bila fažanska vijecnica a 2009. je izabrana za nacelnicu. Razvedena je i ima sina. Bavi se humanitarnim radom, a više od tri desetljeca je clanica DVD-a Fažana, a ima cin vatrogasne casnice prve klase. Aktivno govori talijanski i ruski, a pasivno engleski jezik. Ne voli podmetanja, ogovaranja i laži. Neke od njenih izreka su: "Ako ne možeš pružiti ruku, nemoj niti podmetati nogu" i "Red, rad i disciplina". Moto joj je: "Pomozi gdje god možeš."



Šira je javnost zna po tome što, usprkos svim pritiscima, nije stavila potpis na ugovor o projektu "Brijuni rivijera" jer su bez odgovora ostala pitanja o tome što taj projekt donosi opcini. Šok je IDS-ovoj vlasti priredila još na lokalnim izborima 2009. kada je u drugom krugu za nacelnicu pobijedila IDS-ovku Dušanku Šuran koja je tražila treci mandat.

Za Tanju Vrbat, rodenu 1979. u Kopru, politika je vec poznata prica. Ova magistrica politicke znanosti diplomirala je na Sveucilištu u Trstu, a nastavila je školovanje u Zagrebu. U SDP-u i u Saboru angažirana je na medunarodnim odnosima pa se o njoj nagada kao o jednom od hrvatskih promatraca u Europskom parlamentu.

Da joj knjige puno znace govori i podatak da je 2008. u prvom ispunjavanju imovinske kartice navela i biblioteku u kojoj ima preko cetiri tisuce naslova. Zbog stalnog odlaska u Zagreb tada je kupila i automobil Audi A3 koji još vozi. Neudana je, macka joj je kucni ljubimac, poliglot je, svira klavir i voli kuhanje.

Najviši zastupnik u sedmom sazivu bit ce, bez konkurencije, Peda Grbin iz Pule sa svojih 210 centimetara. Ne cudi da u slobodno vrijeme ovaj 32-godišnjak voli igrati košarku s prijateljima. Od 2006. ima svoj odvjetnicki ured u Puli. Govori talijanski i engleski, voli citati i putovati, a od djeda je naslijedio sat marke Zenit, koji je bio dar Josipa Broza Tita. A izgleda da se voli i fotografirati jer su na dan konstituiranja Sabora on i stranacki mu kolega Danijel Mondekar tražili da se fotografiraju s Kerumovom sestrom Nevenkom Becic.

Bio je clan pulskog poglavarstva i gradski je vijecnik, i to jedan od onih koji je u srpnju lani glasao protiv ugovora o "Brijuni rivijeri". U SDP-u je od 1998., a bio je jedan od protukandidata Dinu Kozlevcu za predsjednika SDP-a Istre na unutarstranackim izborima 2010. Javna je tajna da je u jako dobrim odnosima sa Zoranom Milanovicem i da bi ga ovaj rado vidio na nekoj istaknutijoj stranackoj funkciji.



Valter Boljuncic
roden je 1960. u Puli, a završio je matematiku na Sveucilištu u Zagrebu. Predaje kolegije matematika za ekonomiste i kvantitativne metode poslovnog odlucivanja na Odjelu za ekonomiju i turizam dr. Mijo Mirkovic Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli. Od 2009. je predsjednik Gradske podružnice IDS-a Pule.

Njegov stranacki kolega Giovanni Sponza ima puno bogatije politicko iskustvo. Taj profesor tjelesne i zdravstvene kulture, roden 1963. u Puli, odavno je u politickim vodama. Od svibnja 2001. je gradonacelnik Rovinja, a prije je bio vijecnik i clan rovinjskog poglavarstva. Ima cetvero djece i nekada se aktivno bavio sportom pa je bio i trener rukometnog kluba Rovinj. Od 2006. je potpredsjednik IDS-a.



Silvanu Hrelji
koji je iz sindikalnih odavno otišao u politicke vode ovo ce biti drugi saborski mandat. Roden je 1958. u Hreljanima (Rovinj), završio je Višu tehnicku školu za sigurnost pri radu i zaštitu od požara u Zagrebu i prvo mu je radno mjesto bilo u pulskom brodogradilištu Uljanik. Od ožujka 2008. je predsjednik HSU-a. Oženjen je i ima dva odrasla sina, a za punjenje energijom pomaže mu i briga oko maslina na zemljištu u ženinom vlasništvu.

Osim 12 godina radnog staža u Istarskom vodovodu, sve je ostalo IDS-ovac Damir Kajin odradio u politici pa je u Saboru kao doma. Prvi je mandat imao još 1995. u Zastupnickom domu Sabora. Od silnih aktivnosti u politici nije stigao završiti Pravni fakultet u Rijeci pa je i dalje upravni referent. Roden je u Kopru 1962., oženjen je i ima sina. U IDS-u je od 1990. Njegovi javni istupi, a svi novinari znaju da obožava presice, cesto izazivaju buru ne samo kod politickih neistomišljenika nego i unutar vlastite stranke. Nisu mu strane niti disciplinske mjere pa je tako od 2000. do 2003. u Saboru zaradio pet opomena i sedam opomena s oduzimanjem rijeci. (Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter