Što više kucica, više pticica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nazivaju ga gradom tartufa, piva, vode, automobilizma…, a uskoro bi mogao postati i grad prijatelj ptica. Pticja zajednica na dobrom je putu da upravo u Buzetu dobije zavidnu koncentraciju pticjih kucica zahvaljujuci inicijativi 74-godišnjeg Ivana Totmana koji je u posljednje dvije godine izradio i besplatno podijelio pedesetak tipiziranih drvenih kucica za ptice.

Prevladavaju kucice za dupljašice poput sjenica, a rjede su one za poludupljašice poput kosa i crvendaca. U izradu nove serije kucica Totman planira krenuti sredinom veljace.

- Želja mi je da se na stablu svake okucnice ili vocnjaka buzetskog, ali i okolnih podrucja, postavi kucica za sjenice i da ih bude što više jer rijec je o ptici stanarici koja cisti vocke od nametnika, povjerio nam umirovljeni prosvjetar, nastavnik, dugogodišnji ravnatelj osnovne škole, kinolog, lovac, ribolovac i prirodnjak. Prije cetrnaest godina, nepažnjom pri rukovanju s frezom izgubio je nogu, no ni to ga nije sprijecilo da nastavi sa svojim uobicajenim aktivnostima.



Totman kucice za ptice izraduje u garaži. Drvom ga besplatno snabdijeva susjed Nevenko Drašcic, vlasnik pilane. Kucice farba zaštitnom bojom za drvo i poklanja svima koji ih žele postaviti na svoje okucnice i to ga kaže, ispunjava beskrajnim zadovoljstvom. Pomaže mu i unuk, osnovac Tibor Totman.

Zahvaljujuci podršci voditelja operative gradskog komunalnog poduzeca Park Dragana Klarica, buzetski komunalci dvadesetak su kucica postavili na razne lokacije u gradu, a Totman ih je poslao i školama u Buzetu, Rocu i Vrhu te Djecjem vrticu.

- Slucajno sam u veljaci prošle godine dobio kalendar Glasa Istre sa slikama ugroženih pticjih vrsta. Posebno me oduševio popratni tekst znanstvenog suradnika Orintološkog zavoda u Zagrebu dr. sc. Gorana Sušica koji uz ostalo opisuje i uzroke zašto su pojedine vrste ptica izumrle. Navodi podatak da sedam vrsti više nema, a šest vrsti izumire. Razloge je pronašao u globalnom zatopljenju i tomu što covjek isušuje mocvare i uništava staništa ptica mocvarica, krci šume i smanjuje im životni prostor. Kako bi zaustavili ovaj nepovoljan trend, Sušic predlaže uz ostalo osigurati staništa za takve ptice i graditi im kucice i tada sam odlucio intenzivirati izradu kucica, prica Totman.


Podijeli: Facebook Twiter