Što više jezika znaš, to više vrijediš

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S velikim ponosom Srednja škola Mate Balote Poreč uručila je jučer na prigodnoj svečanosti svojim učenicima svih usmjerenja čak 50 njemačkih jezičnih diploma stupnja B1 i A2, koje će im širom otvoriti mnoga vrata u životu. Radi se o fakultativnoj nastavi DSD programa, uvedenoj školske godine 2003./2004. na inicijativu profesorice njemačkog jezika Mirjam Blažević.

Nakon četverogodišnjeg praćenja ovog programa omogućuje se polaznicima polaganje ispita za njemačku jezičnu diplomu B2 ili C1 razine. Ta razina, istaknuto je na svečanosti, osigurava upis na bilo koje sveučilište u Njemačkoj, bez polaganja njemačkoga jezika. Prisutne je pozdravio ravnatelj škole Krešimir Bronić koji je čestitao učenicima i njihovim profesoricama koje su ih dovele do uspješne razine poznavanja toga stranog jezika.

- Uvijek se govorilo da što više jezika znaš, to više vrijediš. Nadam se da polaganje ovih ispita neće potaknuti naše učenike na još veće iseljavanje u Njemačku, nego da će se zaposliti u hrvatskom gospodarstvu koje treba takve vrijedne mlade ljude, istaknuo je Bronić.

U ime Grada čestitke je uputila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović koja je kazala da su Poreč i Istra odsad još bogatiji zahvaljujući ovim učenicima koji su dokazali da se upornim, marljivom i redovitim radom može puno postići. Dodala je da je znati jezik više važna odskočna daska u životu. Pokretačica ovog projekta profesorica Blažević uz puno je ponosa rekla da se zahvaljuje i Ulrichu Dronskeu, prvom koordinatoru Njemačke jezične diplome u Hrvatskoj, koji nažalost nije stigao doći u Poreč na svečanu dodjelu.

- Kada smo 2004. pokrenuli DSD program nismo ni sanjali da ćemo danas podijeliti čak 50 diploma. Ovo je zasluga svih kolegica koje predaju njemački jezik, riječi su Mirjam Blažević.

Nastava DSD-a se u ovoj porečkoj školi izvodi u modernom multimedijalnom kabinetu, a uključuje i izradu internetskih projekata, razmjene učenika te učenje jezika u jezičnim kampovima. Svake se godine stipendiraju učenici za odlazak u inozemstvo. Od 2012. škola dobiva pravo provođenja tzv. DSD I ispita, koji omogućuje stjecanje diplome za razinu A2 ili B1, a koji imaju pravo polagati svi učenici trećih razreda koji uče njemački kao prvi ili drugi strani jezik. Do sada je uspješnost polaganja ispita bila veća od 90 posto, a svake godine ima sve više kandidata. Ove ih godine namjeravaju prijaviti više od 60. Ispitivači za ispit DSD II viši su savjetnici iz Službe za nastavu njemačkog u inozemstvu, koji dolaze iz Njemačke, uz profesorice koje u SŠ Mate Balote rade u programu, a to su Marlena Vitasović, Marina Peršurić Antonić, Suzana Roža Brajković i Mirjam Blažević. Od prošle godine sve one imaju pravo samostalno provoditi ispit DSD I, jer su nakon šestomjesečnog pohađanja tečaja DSD-GOLD dobile certifikat DSD- ispitivača. Ove godine pridružila im se u predavanjima i prof. Manuela Riđić. U kulturnom program nastupile su učenice – Megi Pasulji koja je otpjevala pjesmu na njemačkom jeziku i Petra Nađ s interpretacijom pjesmu "Što je zlo". (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter