Što više iskustva u što kraćem vremenu je formula za uspjeh

Predavači Clayton Cameron i Rick Latham u akciji
Predavači Clayton Cameron i Rick Latham u akciji

Zvukovi bubnjeva opet su preplavili Grožnjan na tjedan dana, kao i obično početkom kolovoza kada se tu održava bubnjarski seminar Croatia Drum Camp. Ove godine došla su samo dvojica predavača i to Clayton Cameron i Rick Latham, dok je John Blackwell opet izostao unatoč tome što je najavljen. No, i ova dvojica imaju što pokazati polaznicima u što smo se uvjerili prisustvujući njihovom zajedničkom predavanju.

Polaznici su aplauzima pratili završnice njihovih bubnjarskih demonstracij a Clayton i Latham bi potom pričali o svojim iskustvima, sjetili bi se kako je bilo kada su počinjali i spremno odgovarali na pitanja.

Ove se godine okupilo 25 polaznika, manje nego prošle godine no pokretač seminara i jedan od predavača Petar Ćurić nije odviše obeshrabren i već radi planove za deseto izdanje.

- Naši predavači ove godine su edukatori na sveučilištima, izdali su knjige i DVD-ove gdje se vidi da nisu samo zvjezdana imena nego i da znaju pokazati kako se bubnja, kaže Ćurić.

Polaznici Croatia Drum Campa su osim iz Hrvatske i iz Rumunjske, Izraela, Italije, Slovenije, Slovačke, Irske, Španjolske pa čak i Etiopije.

Ćurić vodi predavanje pod nazivom Business for drummers koji ne postoji niti na jednom drugom seminaru.

- Radi se o tome da svatko, je li to učenik u osnovnoj, srednjoj glazbenoj školi ili na akademiji ili ju je završio, svatko ima neku svoju putanju svoje karijere, a kroz ovo predavanje želimo polaznike poticati da počnu o njoj razmišljati kreativno i da se ne boje postavljati ciljeve. Pokušavamo im dati poslovne, savjetodavne ideje kako bi bubnjar mogao ostvariti svoju želju. Mnogi od njih bi željeli biti velike zvijezde i svirati s velikim rock bendovima, što je sasvim legitimno i dobro, pa na taj način kada shvate da sviraju pet godina rock odjednom im netko pokaže jazz i shvate da ne znaju ništa o tome, mi im kažemo da ne brinu jer ionako žele biti rock bubnjari, objašnjava Ćurić.

- Polaznici jednostavno žele biti uspješni, žele imati bolji zvuk na bubnjevima, žele imati bolju tehniku u rukama i na koncu žele sve to što su naučili iskoristiti na način da ih to vodi negdje, da se dijeli glazba sa svijetom i drugim glazbenicima. Uvijek kažemo polaznicima da sviraju u što više bendova jer nikada ne znaš što će ti se svidjeti od svega toga. Dobiti što više iskustva u što kraćem vremenu je formula za uspjeh, kaže Ćurić.

Za iduće, deseto izdanje koje će se održati od 3. do 10. kolovoza 2016. Ćurić očekuje da će biti i najjače jer bi u Grožnjan trebao doći Steve Gadd s kojim se već godinama dogovara. Gadd, znan kao jedan od najcjenjenijih studijskih bubnjara poznat između ostalog po suradnji s Paulom Simonom i Ericom Claptonom, je dolazak u Grožnjan konačno potvrdio. U međuvremenu, u čast proslave deset godina ovog bubnjarskog seminara u zagrebačkom Lisinskom će 16. studenog nastupiti Terry Bozzio.

- Sljedeća godina po inerciji mora biti najjača. U bubnjarskom svijetu svi znaju tko je tko i ova razina naših predavača je izrazito visoka, no i tu imaš tri, četiri imena koja su vrh, kaže Ćurić a u to spadaju Vinnie Colaiuta, Dave Weckl i Steve Gadd s tim da je Colaiutu već dosta predavanja, tako da su ostali Gadd i Weckl na koje Ćurić pikira i što bi bio vrhunac ovog Drum campa.

Uz Ćurića, ove godine u Grožnjanu je  opet Goran Glavač iz Karlovca koji je 2011. došao kao polaznik da bi ga Petar zaposlio. Glavač se inače bavi i dizajnom pa je 2013. bio ovdje kao asistent, prošle godine kao asistent koordinatora a ove godine je koordinator cijelog seminara od smještaja profesora do organiziranja pa je održao i uvodno predavanje. I Glavač bi volio ovdje vidjeti bubnjare koje Ćurić spominje no volio bi da dođu i neki bubnjari iz metal svijeta. Od svih bubnjara koje je u ovdje u Drum campu vidio kao osoba najviše mu je ostao u sjećanju Gabor Dornyei koji je došao 2013. i pristupao je polaznicima tako da ih je opuštao i bilo je lako s njim raditi. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter