Što veci lopov, to bolji Hrvat!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je sa sinom Karlom podijelio ljudima vino, lavandu i kroštule, predsjednicki kandidat IDS-a Damir Kajin u subotu se na pulskoj tržnici obratio okupljenim gradanima, medu kojima je najviše bilo umirovljenika, ali i stranackih kolega, poput pulskog gradonacelnika Borisa Miletica. Uz udarni slogan "Svi za mnom!", Kajinov 15-minutni govor, gotovo u jednom dahu, obilježile su rijeci "pljacka", "sirotinja", "lopovi" i "uhapsiti".

- Za pocetak treba pocistiti naše institucije i u pravom smislu te rijeci pohapsiti ovu bandu lopovsku koja je pokrala Hrvatsku kao nitko do sada, naglasio je Kajin uz pljesak prisutnih. Pritom je kazao da nije dovoljno da odlaze samo ministri, a da njihovi ljudi koji su za njih krali ostaju u institucijama, kao i to da polovica predsjednickih kandidata zaslužuje da bude negdje drugdje sa svojom bližom i daljnjom rodbinom, a ne u ovoj izbornoj kampanji.

- Moja mat koja i danas dela u Trstu od 1990. nije stvorila ništa, a zašto se neke mame nekih predsjednickih kandidata od 1990. naovamo razbacuju desetinama vila? Zašto vi stariji i nemocni niste isto to stvorili kao što su stvorile majke nekih drugih predsjednickih kandidata, a imate možda 50 ili 100 kuna višu penziju od njih? Jasno je, niste krali i ništa nemate. U Hrvatskoj vrijedi pravilo: što je veci lopov, to je bolji Hrvat! Što je veci lopov, to je uvaženiji clan ove naše zajednice. Tvrdim da nitko u povijesti ovih prostora - ni Bec, ni Rim, ni Pešta - nije pokrao ovu državu onoliko koliko su je pokrali "najbolji" sinovi ovog naroda, nastavio je Kajin.

Izrazio je bojazan da iduce godine necemo moci vratiti gotovo deset milijardi eura vanjskog duga, tim više jer je ove godine bez posla ostalo 50.000 ljudi, a toliko ce ih biti i iduce godine. - Znam da me kad govorim za saborskom govornicom gledaju i slušaju i biskupi, i partizani, i profesori, i radnici, i obrtnici, i nezaposleni, i prognanici, i povratnici, i borci Domovinskog rata. Dajte mi ovaj put glas da vas se ne bi lagalo i kralo. Necete, OK, ne morate. Necu nikome dijeliti utopiju, rekao je on, napomenuvši da njegova prva odluka sigurno nece biti kao Bandiceva koji bi poceo slaviti dan neovisnosti ili dan medunarodnog priznanja.

- Vi ste oni koji birate, ali pazite kome dajete svoj glas, da ne biste svi zajedno zbog tog glasa sutradan žalili, rekao je IDS-ov predsjednicki kandidat. Istrijani bi na svome i sa svojim trebali upravljati po svome, a to se isto, dodao je, odnosi i na Slavonce, i na Dalmaciju, na Zagorje i na sve druge krajeve ove zemlje. Od 90-ih naovamo na istarskim se prostorima ipak živjelo malo mirnije, malo bolje nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj. Ako ništa drugo, rekao je, ovdje nitko nikoga nije pitao ni što je po vjeri, ni što je po naciji, odakle je došao i kojega je roda.

- Nemojte da ovaj put novac bira umjesto vas. Nikad nije bilo izražajnije da novac u ovoj zemlji bira predsjednika države no što ce biti sada. Nemojte im to dopustiti jer nakon toga oni ce i dalje imati novaca, a vi cete ostati bez buducnosti. Vi ste na potezu, vi cete oduciti tko ce voditi ovu zemlju: hoce li je voditi kapital, hoce li je voditi kriminal ili ce je voditi poštenje. Potkrijepite svojim glasom i opstojnost Uljanika, jedinog brodogradilišta koje danas uspješno posluje, a koje opet ulazi u neke igre oko privatizacije pocetkom iduce godine, kazao je Kajin. Svoj predizborni pulski govor zakljucio je rijecima: "Neka vas Bog poživi, a kakva su vremena, neka nam se Bog i smiluje. Izadite na izbore i podržite Damira Kajina".


Podijeli: Facebook Twiter