Što to smrdi u Trgetu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Smrdi, smrdi, ovdje užasno smrdi!", žale se mještani Trgeta na neprimjeren odvoz smeca labinskih komunalaca, ciji je kamion duž naselja ostavio prljavi trag nakon ovotjednog pražnjenja kanti. Zbog nesnosnog smrada požalila nam se jedna mještanka, ni grilje ne može otvoriti i uloviti uvecer arije za zavladale ljetne žege.

Naše je dopisništvo, ukazujuci na problem, nazvao Fabio Frankovic, vlasnik restorana. Dozlogrdilo mu je, veli, vec tri godine bezuspješno urgirati kod komunalnog poduzeca 1. maj da se pocnu ispirati kontejneri. Cašu njegova strpljenja, priznaje, prelio je posljednji dir komunalaca, poslije kojeg su mu gosti, ne mogavši otrpjeti «miomirise», poceli napuštati terasu.

- Pitali su me: Fabio, was ist das? Susjedi me napadaju da ne perem kante, a cinim to stalno, dezinficiram ih klorom, samo što, nažalost, tekucinu moram prolijevati u zemlju, tu malo dalje. Iz kamiona je ovaj put curilo posvuda i što ti preostaje nego uzeti kantu, varikinu i ici prati cestu. Najveci je apsurd taj što imaju vozilo za pranje posuda za otpad, no ili je ono u kvaru, ili nema vode, ili ne žele doci…, prica Frankovic.

Upitan odlaže li ostatke hrane u kontejnere, odgovara potvrdno. Ne bježi, kaže, od dijela odgovornosti, ali u nedostatku posuda za selektivno prikupljanje, odnosno onih hermeticki zatvorenih, drugo mu, tvrdi, ne preostaje.

- Najviše me zapravo smeta dojam da te na komunalnom ne gledaju kao korisnika, nego kao cisto odradivanje obaveze. Jedan mi je djelatnik telefonom porucio da je razbijena guma na kamionu te da cu ovaj put morati to otrpjeti. Uzalud se borimo za nekakav turizam, uvodimo higijenske HACCP sustave, a s druge nam se strane dogada ovako nešto, dodaje Frankovic.

Iz udruge za zaštitu potrošaca upoznali su ga, veli, s podatkom da je komunalno poduzece dužno prati kante. Barem da to, zakljucuje, cine preko ljeta, za velikih vrucina.

Jedna nam je Trgetarka potvrdila da gosti doista bježe zbog smrada koji se osjetio i za našeg posjeta, dva dana nakon odvoza smeca, premda je dan ranije malcice kišilo. Gospoda je, kaže nam, sa susjedima pricala o tome da moraju nešto poduzeti, u protivnom ce se ugušiti. «To je bolest!», upozorava.

Ukazuje i na to da ugostitelji ne bi smjeli odlagati ostatke mesa i ribe u kante. To bi, savjetuje, trebali držati zamrznutim pa, poput nje, iznijeti na dan odvoza smeca.

U Trget su snimiti situaciju, netom što smo nazvali Alena Golju, direktora 1. maja, stigli nadležni iz tog poduzeca.


Podijeli: Facebook Twiter