Što to smrdi u Pazinu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi se Pazinjani žale na neugodan miris, možemo kazati smrad, koji se posljednjih nekoliko dana osjeca u gradu. No cini se da nitko ne može sa sigurnošcu locirati "izvor emitiranja".

Komunalni procelnik Daniel Maurovic kaže da je zatražio od djelatnika komunalne tvrtke Usluga da se ispita kanalizacija, premda mu se više cini da je uzrok smradu gnojivo. Direktor Usluge Dragan Šipraka kaže da su na nekoliko tocaka provjerili stanje gradske kanalizacije koja se pokazala urednom, kao i funkcioniranje gradskog procistaca.

No, od djelatnika tvrtke cuo je da bi uzrok mogla biti poveca kolicina gnojiva kojom je lokalni poljoprivrednik na obrubu grada, predjelu zvanom Rijavac, pognojio njive.

"Pretpostavljam stoga da ce neugodan miris nestati vrlo brzo", zakljucio je Šipraka.

U pokušaju da sami utvrdimo uzrok i lokaciju olfaktivne smetnje, stigli smo do lokalne ceste ispod tvrtke Kamen gdje se intenzivno osjeca(o) smrad. Na tom se predjelu nalazi veci broj poljoprivrednih površina, pa samu njivu nismo uspjeli locirati. Ipak, prolaznik nam je otkrio da je rijec o organskom gnoju s peradarske farme kojim je lokalni poljoprivrednik posuo vlastitu njivu.

No, postavlja se pitanje kako je moguce da neugodni miris stigne sve do grada? Cini se da su tome kumovale meteorološke prilike. Osim vrlo toplih kasnoljetnih dana (u Pazinu je prije nekoliko dana izmjereno 28 stupnjeva Celzija), baš ovih dana, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda i Istrameta, u Pazinu puše lagani sjeveroistocnjak koji nosi "miomirise" tocno u pravcu grada. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter