Što ti drugo treba uz more, dobro društvo i dobro pivo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zmajska pivovara, Dubrovačka pivovara, Križevačka pivovara, The Garden Brewery, Medvedgrad, Varionica, Bura Brew, samo su neka od imena koja su se pojavila na ovogodišnjem, trećem po redu Medulin Craft Beer Festivalu koji se održava na medulinskoj rivi. U Hrvatskoj trenutno postoji tridesetak craft, gypsy, pubskih i drugih manjih pivovara, od onih koje su u suradnji s hrvatskim kreativcima pokrenuli strani znalci, do onih pivovara koje su nastale iz uspješnih pokušaja kuhanja piva kod kuće, a zatim prerasle u dobar posao. Sve te craft pivovare imaju omiljene vrste piva koje proizvode, a svima njima je zajedničko, moramo priznati, da proizvode daleko bolje pivo od klasičnih tvornica.

Iz kućne radinosti u masovnu proizvodnju

Neke od njih su specifične i po tome što su ih pokrenuli stranci koji su doselili u našu zemlju u vrijeme kada naši mladi i cijele obitelji masovno odlaze iz nje. Tako je, primjerice, The Garden Brewery na zagrebačkom Žitnjaku lani otvorio poznati Britanac s hrvatskom adresom Nick Colgan koji je ujedno u svojoj pivovari zaposlio međunarodnu ekipu, od Novog Zelanda i Australije, preko Hrvatske, pa do Bosne i Hercegovine.

Jedan od najposjećenijih štandova s pivima na medulinskoj rivi kao i uvijek je onaj Zmajske pivovare, prve craft pivovare u Hrvatskoj uopće, otvorenoj 2014. godine u Zagrebu, koja se sa svojim vrhunskim pivima vrlo brzo ustoličila u mnogim barovima i pivnicama diljem zemlje.

- Cijela priča sa našom pivovarom započela je praktički iz šale kada je naš osnivač Andrej Čapka rekao "Pa, dobro, šta ja moram kući skuhati pivo ili otvoriti pivovaru da bi mogao popiti dobro pivo?", i naravno, odgovor je bio "da". Sada ćemo, evo, proslaviti četvrti rođendan, a naša piva i u zemlji i u svijetu dobivaju nagrade, no nama je najvažnije da smo mi i naši kupci zadovoljni našim proizvodima, rekao je Darjan Delač. (Patricija SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE


Podijeli: Facebook Twiter