Što sve ne lijece bademi!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedete li bademe mogli biste sprijeciti pojavu dijabetesa i srcanih bolesti, kažu americki znanstvenici koji su uocili znatno poboljšanje u krvnoj slici osoba koje su jele više ovih orašastih plodova.

Dijabetes je jedna od bolesti koja se najbrže širi po svijetu, a tip 2 je najucestaliji (90 do 95 svih oblika dijabetesa). No, nova studija pokazuje da prehrana u kojoj su zastupljeni bademi može sprijeciti razvoj bolesti, piše u Journal of the American College of Nutrition.

Ukljucite li bademe u svoju svakodnevnu prehranu olakšat cete dijabetes tipa 2 i ako se on vec pojavio.

Dijabeticari pate od nedostatka inzulina tj. ne mogu iskoristiti glukozu iz krvi jer ona ne može uci u stanicu i pretvoriti se u energiju. Kod nekontroliranog dijabetesa glukoza i masnoce ostaju u krvi i s vremenom oštecuju vitalne organe.

Medutim studija provedena na Sveucilištu Medicine u New Jerseyju pokazala da prehrana bogata bademima uzrokuje vecu djelotvornost inzulina te smanjuje LDL kolesterol kod onih ljudi koji imaju povišenu razinu glukoze u krvi, no još uvijek ne toliko visoku da bi ih smatrali dijabeticarima.

Voditelj istraživanja dr. Michelle Wien kaže:"Ovo daje nadu onima koji imaju veci rizik za razvoj kronicnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Nova prehrana mogla bi promijeniti faktore rizika koji igraju ulogu u razvoju bolesti."

Širom Europe od dijabetesa boluje oko 55 milijuna ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter