Što su to "zečji nasipi" i kako smanjiti onečišćenje voda?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U medulinskoj Osnovnoj školi dr. Mate Demarina jučer je za učenike 2., 3. i 4. razreda održano predavanje o vodama uz prezentaciju edukativne dječje slikovnice.

Predavanje je u organizaciji Hrvatskih voda i uz tehničku pomoć suradnika Elvisa Kalcine održala predstavnica Hrvatskih voda Marija Vizner, koja je ujedno i autor teksta slikovnice. Ona je govorila školarcima o nastanku poplava, zaštiti od poplava, što su to nasipi, kako raste vodostaj, tko je uključen u obranu od poplava, što su to "zečji nasipi", tko onečišćuje vode, što su to iznenadna onečišćenja, primjeri onečišćenja u domaćinstvu, industriji, prometu i poljoprivredi, o načinima smanjenja onečišćenja i pročišćavanja otpadnih voda, praktičnim primjerima smanjenja onečišćenja i štednje vode u svakom kućanstvu, važnosti vode za život čovjeka i svih bića na planeti, ciklus vode u prirodi, zanimljive informacije o očuvanju voda i prirode te na koje se načine voda koristi i kako ju treba racionalno koristiti.

Važnost očuvanja čiste vode i zbrinjavanja otpada

- Dječji program Hrvatskih voda započeli smo 2013. godine, i do sada smo izdali četiri tematske slikovnice, a ovu posljednju financirali smo sredstvima EU fondova. Godišnje održimo oko 50 prezentacija po školama i vrtićima diljem Hrvatske, a do sada imamo preko 160 održanih prezentacija, s time da smo danas po prvi puta u općini Medulin, na poziv Ede Krajcara, direktora komunalne tvrtke Albanež. Nakon Medulina imamo još prezentaciju i u Ližnjanu, a potom u Puli. Nit vodilja ovih prezentacija je upoznavanje djece nižih razreda osnovnih škola, pa i vrtićkog uzrasta, o važnosti očuvanja čiste vode i o zbrinjavanju otpadnih voda, gdje na koncu svako dijete dobije edukativnu ilustriranu slikovnicu na dar. Posebno je zanimljiva reakcija djece kada na pitanje tko zagađuje vodu dobijemo odgovor "ljudi", tako da je osjećaj da je netko drugi taj koji zagađuje, a mi ne. Danas smo stoga prezentirali slikovnicu "Voda izvor života - Zaštita voda", pošto smatramo kako je općina Medulin na izuzetno osjetljivom mjestu, što zbog podzemnih voda što zbog mora koje mora sačuvati zbog svojih mještana, ali i zbog turizma, stoga djeca trebaju razviti svijest o očuvanju čiste vode, i da upravo zbog toga i postoje izgrađeni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, kao što su oni na Marleri ili u Premanturi. Osim ovoga pokrenuli smo i projekt "Koferčići", gdje ćemo na proljeće iduće godine u 42 škole u 11 gradova u kojima se grade sustavi pročišćavanja otpadnih voda pokloniti mali pokretni laboratorij za ispitivanje kakvoće voda, rekla je Vizner.

Djeca su predavanje pratila s velikim zanimanjem te su u interaktivnom druženju postavljala smislena pitanja i kreirala maštovite odgovore nakon prezentacije. Osobito ih je razveselila maskota Hrvoje, lutak koji je začas postao njihov prijatelj i ohrabrivao ih u komunikaciji.

Djeca će posjetiti pročistač na Marleri

Svaki je učenik dobio na dar edukativnu slikovnicu, a ovo poučno druženje će, kako su izjavili, dugo pamtiti. Edo Krajcar, direktor općinskog komunalnog poduzeća Albanež te ujedno i inicijator ovog predavanja, najavio je organizaciju posjeta djece uređaju za pročišćavanje otpadnih voda na Marleri u ožujku iduće godine, s ciljem njihova upoznavanja o načinu zbrinjavanja otpadnih voda u općini Medulin.

Hrvatske vode su okviru edukativnog dječjeg programa izradile tri edukativne slikovnice naslova: "Život uz rijeku - Poplave", "Voda izvor života - Zaštita voda" i "Voda i čovjek – Korištenje voda" koje su ovim putem predstavile učenicima osnovnih škola u Medulinu i Ližnjanu. Prezentacija je bila poklon Hrvatskih voda osnovnim školama i vrtićima, a učenici su dobili na dar slikovnice, dok je svaka školska knjižnica na poklon dobila tri kompleta slikovnica uz prigodne edukativne postere "Ciklus vode" i postere s prikazom sve tri slikovnice. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter