Što su skupljali etnolozi minulih desetljeća?

Katalog su predstavile Tamara Nikolić Đerić i njegova autorica Tanja Kocković Zaborski
Katalog su predstavile Tamara Nikolić Đerić i njegova autorica Tanja Kocković Zaborski

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u pazinskom Etnografskom muzeju Istre predstavljen je katalog zbirke "Arhitektura i oprema kuće" autorice Tanje Kocković Zaborski. Autoricu je najprije predstavila njezina kolegica kustosica Tamara Nikolić Đerić, a Tanja Kocković Zaborski potom je naglasila kako je riječ o katalogu najveće od svih zbirki ovog pazinskog muzeja, koja sadrži preko 16.000 predmeta od kojih je većina u muzejskom depou jer u stalnom izložbenom postavu za njih nema dovoljno mjesta. Radeći na ovom katalogu autorica je, kako je sama istaknula, zaokružila 15 godina rada u Etnografskom muzeju Istre, a osim što je samu zbirku detaljno "pročešljala", upoznala i još više zavoljela, posebno joj je zanimljivo bilo pratiti kako se, prema zabilježenoj dataciji otkupa pojedinih predmeta, mogao pratiti interes njezinih prethodnika, muzejskih kustosa, kroz minula desetljeća.

Srce istarske hiže

Zbirka sadrži velik broj predmeta koji su se u istarskim kućanstvima uobičajeno koristili u prošlim vremenima, a zanimljivo je kako se prema njihovoj vrsti, materijalima, načinu izrade i porijeklu odnosno prema tome odakle su ih izvorni korisnici nabavljali, može zaključiti kako su jednako rasprostranjeni bili i na selu i u gradu. Autorici kataloga je osobno bilo najinteresantnije detaljnije proučiti poveći broj primjeraka stolnog posuđa od glazirane keramike, o tim je predmetima trebalo najviše istraživati kako bi se identifikacijom pečata na njihovome dnu pokušalo doznati u kojim su europskim manufakturama ili tvornicama izrađeni i odakle su došli u Istru.

Kako je "papirnati" katalog objavljen u knjižici nevelik opsegom, njegov je sastavni dio i CD s popisom, identifikacijskim oznaka, opisima i fotografijama većine predmeta iz zbirke. Tiskani katalog međutim sadrži i niz stručno-analitičkih tekstova kojima se tematske skupine predmeta iz ove zbirke pobliže interpretiraju.

Katalog tako otvara tekst "Značaj istarske kuhinje" u kome se osim o fizičkom opisu tog "srca istarske hiže" govori i o tome što se u toj kuhinji događalo i kako se pripremala hrana, a poglavlje zaključuju i tradicionalni recepti za nekoliko tipičnih istarskih jela. Sljedeće poglavlje detaljnije analizira glazirano stolno posuđe iz fundusa ove zbirke, a pregled podrijetla tih oslikanih glaziranih tanjura, terina, keramičkih vrčeva i drugovrsnog posuđa pokazuje da su takvi luksuzni predmeti u Istru najviše stizali iz Engleske, Francuske i Italije, ali ih ima i iz Češke, Austrije, Njemačke i Mađarske. Sljedeće je poglavlje naslovljeno "Neglazirane posude istarskih lončarskih radionica" u kome se osim svima poznatog rakaljskog lončarstva predstavljaju i drugi negdašnji proizvodni centri glinenih posuda za pripremi hrane, primjerice u Ćukariji kraj Huma te Pavletićima i Zubinima kraj Livada.

Tipologija ruralne arhitekture

Poglavlje "Tipovi i unutrašnje uređenje istarskih kuća" bavi se tipologijom ruralne arhitekture i dijelovima tipične istarske seoske kuće, a u završnom poglavlju "Analiza i interpretacija zbirke 'Arhitektura i oprema kuće' Etnografskog muzeja Istre" uz ostalo donosi i povijest nastajanja ove zbirke te prikaz njene izložbene interpretacije u ranijim stalnim postavima pazinskog Muzeja. Kako će ova najbogatija zbirka pazinskog Etnografskog muzeja Istre biti predstavljena u budućem stalnom postavu, koji se priprema već nekoliko godina, a zamišljena je kao interpretacija svakodnevice konkretnih osoba iz različitih dijelova Istre. Tanja Kocković Zaborski rekla je na predstavljanju kataloga kako je njeno zaduženje u budućem stalnom postavu tema "Život žene na Ćićariji", a kako je taj život najviše protjecao u kući i u kuhinji, i predmeti iz kućanstva bit će prikazani kao dio njene svakodnevice.

Dvojezični katalog i CD

Tiskani katalog u zadnjem dijelu donosi i desetak stranica s primjerima kako su predmeti u zbirci inventarizirani (a na CD-u je tako prikazana cijela zbirka), ali i kako su tematski grupirani. Tako tematska skupina kužina/kuhinja sadrži podskupine pribor za jelo, pribor za pripremu hrane, te predmeti za skladištenje hrane; cjelina kamara/spavaća soba sadrži podskupine kućni tekstil i namještaj, a sve ostalo smješteno je u skupinu "ostalo".

Cijeli je katalog dvojezičan odnosno svi tekstovi teku u paralelnom hrvatskom i talijanskom stupcu, a na više mjesta umetnute su prigodne izreke iz knjige Drage Orlića "Istarske narodne poslovice". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter