Što su Istrani zgriješili da ne mogu dobiti novu bolnicu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je celnik Nezavisne liste Plinio Cuccurin govorio o nepravilnostima u radu pulske Opce bolnice, na internetskoj stranici Ladonje objavljen je i cjelovit izvještaj HZZO-a o kontroli rada bolnice u 2010. godini. Iz njega se na 52 stranice detaljnije može išcitati što sve HZZO zamjera bolnici.

U zakljucku spomenutog izvješca predlaže se opomena bolnici uz jednopostotno umanjenje ugovorenog mjesecnog iznosa, a sve to zbog nepravilnosti u radu. No, ta mjera nije provedena, a nepravilnosti na koje ukazuje HZZO do sada su uklonjene, doznajemo od ravnatelja bolnice prim. dr. Lemsa Jerina.

"Svojim smo ocitovanjem prihvatili nalaz povjerenstva, nakon cega je ravnatelj HZZO-a donio odluku o opomeni i novcanom umanjenju limita za razdoblje od 2010. do 2012. To nije provedeno, kao što nije provedena obveza HZZO-a propisana ugovorom kojom OB Pula pripada jedan posto godišnjeg bolnickog limita za 2009. i 2010. godinu temeljem 15 posto veceg obavljenog rada od onog predvidenog ugovorom", stoji u odgovoru ravnatelja.

Dodaje da su prihvatili najveci dio nalaza te sve prijedloge i zakljucke. Takoder su naveli i do tada neposredno provedene promjene, a do danas su, veli dr. Jerin, proveli i sve preostale promjene. (Piše Jasna ORLIC)


GOTOVO SVE BOLNICE POSLUJU NEGATIVNO, ALI SAMO NEKE SE PROZIVA
Avberšek: Što su gradani Istre zgriješili da ne mogu dobiti novu bolnicu?

U prvih šest mjeseci ove godine sve su hrvatske bolnice osim KBC-a Sestara milosrdnica poslovale s velikim minusom. Medutim, ne prozivaju se svi ravnatelji zbog nesavjesnog poslovanja, upozorava predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

Pita se zašto se ne proziva ravnatelj KBC-a Splita Duje Marasovic, vec ravnatelj Rebra Željko Reiner, iako ne želim biti njegov advokat. Ocjenjuje da je osamdeset posto clanova upravnih vijeca bolnica postavljeno nestrucno, po politickim kriterijima, pa nije cudno da su bolnice u minusu. Odgovornima za gubitke smatra i HZZO i Ministarstvo zdravstva.

- Javno zdravstvo treba biti transparentno ukljucujuci i financijske izvještaje bolnica, medutim HZZO je monopolisticka tvrtka i ne daje u javnost financijski izvještaj bolnica, vec ga i mi u sindikatu dobivamo ispod stola. Javnost ima pravo znati, porucila je.

Govoreci o pulskoj bolnici Avberšek se slaže da Istra nema adekvatnu bolnicu.
- U bolnici su loši uvjeti rada, ona je sve samo ne pristojna bolnica. Pitam se treba li doci ministar iz Istre da bi se izgradila bolnica u Puli. Ako treba, to je sramota.

Što su gradani Istre zgriješili da nikako ne mogu dobiti pristojnu novu bolnicu? Zbog cega Gospic kojem gravitira 86.000 ljudi ima takvu ustanovu, a Pula ne može dobiti barem približno isti standard kao što imaju druge sredine? Sramotno je da se uvijek pred izbore svi raskukuricu o gradnji nove bolnice, kao da ce je sutra izgraditi, rekla je sindikalistica.

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter