Što ste propustili, pogledajte sada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za pretpostaviti je da prvi mjesec nove godine nije baš neko vrijeme za jurenje u kino. Mali ekran nas je navukao na obilje filmskog programa ovih blagdanskih dana, školski praznici se koriste u potrazi za snijegom pa kinima ostaje da popunjavaju program ne bili udovoljila onim najvjernijim gledateljima kojima odlazak pred veliki ekran još predstavlja sadržaj vrijedan pažnje.

Baš tako nekako popunjen je sijecanjski program u kinu Valli. Najmladi ce uz "Kronike iz Narnije: Plovidba broda Zaragoza" (od 6.) i "Tajnu Kellsa" (od 13. sijecnja) vidjeti i jednu premijeru, "Vrlo zapetljanu pricu", Disneyjev animirani film s hrvatskom sinkronizacijom u kojoj glasove posuduju i naši Istrani Franka Batelic, Dražen Bratulic, Slavko Juraga i drugi.

Za junake Narnije tek treba podsjetiti da se vracaju prijateljima i kraljevicu Kaspijonu, a onda svi zajedno u novu pustolovinu na otocje Lone gdje ce susreti trgovce robljem…; o nedovršenoj knjizi iluminacija, remek-djelu europske umjetnosti, "Tajni Kellsa" Tomma Moorea i Nore Twomey, pratimo nastanak price fantastike i legende na francusko-belgijski animirani nacin. Vrlo zapetljana prica zbiva se izmedu zgodnog lopova kojega u tornju zarobi još ljepša plavojka djevojka i onda zajedno krenu u avanturu koja je cak i Harryja Pottera u Americi skinula s ljestvice najgledanijih (od 6. premijera, a od 17. repriza).



"Sammy na putu oko svijeta" animirana je belgijska avantura o kornjaci Sammyju koji gubi ljubav života i odlazi je tražiti preko oceana, ne bi li našao svoju lijepu Lelu. Ni ona ga nije zaboravila. Film je cak nedavno bio nominiran za najbolji crtic u Europi.

I program hitova zapravo reprizira neke vec toliko iskorištene teme i likove, poput komedije "Dozvola za male Fockere" Paula Weitza s Robertom De Nirom, Benom Stillerom, Owenom Wilsonom i kao pojacanje pjevacicom i glumicom Barbrom Streisand, koja govori o borbi za prevlast u kuci i donosi humor na židovski nacin. Stigla je nova generacija (unuci) pa treba provjeriti jesu li na visini starih Fockera ili Bymesa, a usput ce preozbiljni De Niro i neozbiljni Stiller nastaviti svoj show tasta i zeta. Sjecate se?

"Cura na lošem glasu" Willa Glucka još je jedna americka komedija o srednjoškolcima i plavušama na fakultetu, navijacicama na parketu i konkurenticama na plesu. Ovdje je to Olive (Emma Stone) koja ce sve uciniti da bude zapažena, pa i to da prihvati loš glas o sebi ne bi li dominirala u školi, ali ce na kraju uz brdo smijeha sve doci na svoje, bolje reci doci ce do svog izabranika, koji je više vjerovao srcu nego glasinama. Oba filma na programu su od 6. sijecnja.



"Red" Roberta Schwentkea s Bruceom Willisom, Morganom Freemanom i Helen Mirren je zagarantiran triler s akcijom koju obecavaju Willis i Freeman, ali i prica o bivšem agentu CIA-e koji okuplja umirovljene agente da raskrinkaju mracnu stranu potpredsjednika velike sile – pogodite koje?

I film "13" je americka akcija Gela Babluanija, koju za kockarskim stolom u igri ruskog ruleta nude Mickey Rourke i Jason Statham; malo znanstvene fantastike dolazi s filmom "Tron: Nasljedstvo" Josepha Kosinskog, u kojemu virtualnu igru i potragu za ocem i otkricima igra Jeff Bridges. Gotovo pa uloga kao stvorena za njegov rezignirani karakter plavokosog osobenjaka, kojega smo se u slicnim ulogama ovih praznickih dana nagledali. Filmovi su na programu od 20. sijecnja.

Mjesec završava romanticnom americkom komedijom (od 27.) "Kad te ljubav pronade" Grega Berlantija, s Katherine Heigl i Joshom Duhamelom, u kojoj sve pocinje spojem na slijepo, a život se potom pobrine da ih dovede do spoznaje da se nisu slucajno potražili i da im je sudeno biti zajedno pod istim krovom, ali u kojem obliku…?

Na istom su tragu i dva nezavisna filma, od kojih je jedan ljetos na Kaštelu i viden pa tko nije onda pogledao "Ondine" Neila Jordana s Colinom Farrellom neka pogleda sada što je jednoga dana ovaj irski ribar izvukao u svojoj mreži (od 15.), a francuska "Turneja" Mathieua Amairica, koji igra i glavnu ulogu TV producenta koji napušta Pariz i sve što je do tada stekao da bi u Americi potražio novi smisao, hrabar je potez i izazov za jednog Europljanina, koji ce to po slucajnom povratku i otkriti (od 21.)



Ciklus suvremenog hrvatskog filma otvaraju "72 dana" Danila Šerbedžije (od 6.), koji je svoj debitantski trenutak doživio na 57. Puli i može za mnogošto biti zadovoljan, od nagrada i odjeka do gledanosti potom u kinima, ali tu je i otac Rade, s velikim povratkom u hrvatski film; "Lavanderman" je komedija-parodija Zvonimira Rumboldta s Damirom Markovinom, koji ce ostati poznatiji kao najavljivac programa u Areni nego po ovoj ulozi cudaka s Hvara; "Šumu šumarum" Ivan Gorana Viteza neki su pošto-poto htjeli nametnuti kao dobrodošao trash koji bi mladi mogli rado prihvatiti, a pokazalo se ono što je svaki iole ozbiljan kriticar i pretpostavio – žali Bože bacenog novca jer ga je publika i u kinima ignorirala.

No, "Majka asfalta" Dalibora Matanica, s Marijom Škaricic koja je i ovim filmom potvrdila da je s pravom postala veliko europsko filmsko otkrice, njegovo je prvo zrelo ostvarenje, u kojemu ne samo da detektira probleme, vec i nudi rješenja, što su mu najviše zamjerili oni koji su ga citavo vrijeme podupirali baš kao "kriticara bez razloga". Film valja pogledati i zbog aktualne božicne teme majke s djetetom na hladnoj ulici, u potrazi za toplinom onog pravog obiteljskog doma, a ne lažne ugode izmedu cetiri zida. Drugim rijecima, obiteljski stol, a ne trgovacki centar. Tko nije ljetos ove filmove vidio u Areni, neka iskoristi sada priliku ili šuti za duže vrijeme.


Podijeli: Facebook Twiter