Sto siromašnih spašava državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sabor je izglasao prvu od 128 mjera koju je za oporavak gospodarstva pocetkom tjedna predložila premijerka Jadranka Kosor. Naime, osim niže stope takozvanog haraca na primanja od 3.000 do 6.000 kuna od dva posto koja se ukida s 1. srpnjem, Sabor je donio i odluku da se s 1. studenome ukine i stopa od cetiri posto posebnog poreza na primanja veca od 6.000 kuna.

Protiv ovakvog rješenja glasali su zastupnici SDP-a koji su smatrali da se obje stope haraca trebaju ukinuti vec 1. svibnja ove godine.

- Imali ste 200 bogatih, a sada vam sto siromašnih spašava državu. Vlada sada kada je shvatila pogrešku ukida krizni porez, ali istovremeno donosi mjere kojima ce gradanima uzeti dva, tri puta više novaca. Samo 360 tisuca ljudi ce snositi teret državne krize što nije ni pravedno ni socijalno osjetljivo, rekla je Milanka Opacic (SDP).

Sabor je imenovao i deveteroclano istražno povjerenstvo za utvrdivanje cinjenica u vezi s privatizacijom INA-e na celu sa zastupnicom SDP-a Dragicom Zgrebec. Uz nju od oporbenih zastupnika u radu povjerenstva sudjelovat ce SDP-ovci Josip Leko i Gordan Maras te narodnjak Zlatko Koracevic. Iz vladajuce vecine u povjerenstvo su izabrani Boris Kunst (HDZ) kao potpredsjednik, Josip Salapic (HDZ) kao tajnik, te Ana Lovrin (HDZ), Goran Maric (HDZ) i Zdravko Kelic (HSS).

Istražno povjerenstvo treba u roku od tri mjeseca donijeti zakljucke u predmetu koji istražuje. Njegovo je osnivanje predložio SDP koji je želi da predmet istraživanja bude samo izmjena dionicarskog ugovora s pocetka 2009. godine, ali je na prijedlog HDZ-a njegov djelokrugu rada proširen i na razdoblje od samog pocetka privatizacije INA-e, odnosno od 2002. godine kada je donesen zakon o privatizaciji te tvrtke.


Podijeli: Facebook Twiter