Što se sprema za 59. filmski festival?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program 59. Festivala igranog filma u Puli pocinje 14. srpnja na Kaštelu i kinu Valli, a od 21. do 28. nastavlja se u Areni. Ove godine ocekuje se oko deset hrvatskih filmskih naslova te nekoliko koprodukcija u kojima su nastupali hrvatski filmski umjetnici te su korištene hrvatske filmske lokacije. Posebno je zanimljiv nedavno pokrenuti program kratkog filma koji je u Pulu doveo niz mladih talenata.

Ako je suditi po najavama, vidjet cemo sljedece filmove: "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta; "Nocni brodovi" Igora Mirkovica; valjda i konacno "Visoka modna napetost" Filipa Šovagovica sa Stjepanom Mesicem u jednoj od uloga; "Sonja i bik" Vlatke Vorkapic; "Zagrebacke price 2": Hribar, Skorin, Tardozzi, Vecek, Viskovic, Žmak; "Halmin put" Arsena A. Ostojica; "Svinjari" Ivana Livakovica (snimanje je tek pocelo); "Obrana i zaštita" Bobe Jelcica; "Drugi" Ivone Juka; "Djeca jeseni" Mladena Dizdara... spominje se još barem deset naslova koji su dobili novac Hrvatskog audiovizualnog centra i u fazi su snimanja ili priprema.

Od koprodukcija sigurno cemo vidjeti "Paradu" Srdana Dragojevica; "Goltzius" Petera Greenawaya i "Krugove" Srdana Golubovica. Zanimljivo je svakako što se, barem do sada, nije u javnosti pojavio s popisom, željama i dogovorenim programom stari-novi (?) umjetnicki ravnatelj Festivala Zlatko Vidackovic, koji je to cinio zadnjih godina odmah nakon Berlina i Cannesa. Ili je na pomolu novi ravnatelj koji ide i uz novu vlast?

Medunarodni program u svom ce dvanaestom izdanju na Kaštelu i u kinu Valli te u Areni ponuditi od probranih filmova iz programa u Cannesu, Berlinu, Veneciji i Rimu, do hitova za najširu publiku.

Tu je i PoPularna Pulica - program za djecu i mlade, Pustolovni laboratorij profesora Baltazara, Pulska filmska tvornica, izložba Cinemaniac, doFuraj svoj film te filmovi na Portarati. (M. CURIC)


Podijeli: Facebook Twiter