Što se skriva u pastama za zube?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kalcijev peroksid sastojak je koji izbjeljuje zube. Srecom po nas u pasti ga nema dovoljno da bi mogao oštetiti unutrašnjost usta. No pjena iz paste za zube ista je kao i u šamponu. Što još sadrži? Rijetko tko upozorava na sastojke koji se nalaze u pastama za zube, a oni, cini se, nisu bezazleni. Potvrdilo je to istraživanje casopisa Wired, tijekom kojeg su secirani sastojci popularne paste za zube.

Karagenana

Algasta guma, a može se pronaci gotovo svugdje ako dobro tražite te je bitan sastojak paste za zube. Pasta koju je analizirao Wired ima okus svježe metvice. Okus vjerojatno dolazi od prave metvice, ali je li svježa? Vjerojatno je rijec o prženom sladu. Tim njemackih znanstvenika identificirao je kemikalije u sladu koje su zaslužne za osjecaj hladenja. Naravno, svježina može isto tako doci iz bilo kojeg od nedavno otkrivenih kemijskih dodataka koji stimuliraju receptore hladnoce u ustima.

Propilen glikol
Sjecate li se novinskih napisa o otrovnim kineskim pastama za zube? Ilegalni proizvodaci alkohola upotrebljavali su jeftiniji dietilen glikol, koji je, kao i njegov rodak propilen, sirupasta tekucina koja djeluje kao zgušnjivac i ovlaživac. Naravno, DEG je otrovan i katkad se rabi kao antifriz.


Natrij lauril sulfat
Deterdžentski dio paste za zube, tvar koja stvara pjenu kada cetkate zube (iz istog se razloga nalazi i u šamponima). Ipak, ima cudnu nuspojavu: lišava osjetila okusne pupoljke koji registriraju slatkocu. To je i razlog zašto primjerice sok od narance ima grozan okus ako ga popijete odmah nakon što ste oprali zube - jezik pokupi samo kisele i gorke okuse.

Natrijev monoflourofosfat
Tip fluorida. Caklina - sastoji se uglavnom od mineralnih hidroksiapatita - osjetljiva je na kiselinu u hrani, bakterije plaka i slinu. Zadatak je fluora povezati se s postojecom caklinom kako bi se formirao novi spoj koji je otporniji na kiseline. Cetkanje zapravo obnavlja zube.

Natrijev bikarbonat

Dobra stara soda bikarbona. To je još jedan blagi abraziv, bolje od hidrirane silike prodire u ogrebotine u zubnoj caklini. Isto tako neutralizira kiseline stvarajuci pjenaste mjehurice.

Tetranatrij pirofosfat
Ovaj fosfat prekriva površinu zubi kako bi sprijecio zubni kamenac (kalcificirani plak) da se zalijepi za caklinu.

Hidrirana silika
Znate one paketice silika gela koji se nalaze u elektronickoj opremi? One na kojima je vidljivo istaknut natpis "ne jesti"? Ista stvar. Ovdje se rabi kao nježni abraziv koji struže mrlje hrane i plaka sa zubi. Pokazalo se da nije otrovna.

Kalcijev peroksid
Kada cetkate zube, ova se tvar pretvara u kalcijev klorid - koji izbjeljuje - i u nekoliko radikala kisika. Peroksid bi mogao opeci unutrašnjost usta, ali opcenito ga u pasti za zube ima premalo da bi napravio pravu štetu.

Natrijev saharin
Vecina sastojaka u pasti za zube ima gorak okus. Proizvodaci bi ga mogli prikriti šecerom, ali to ne bi imalo ucinka. Umjesto toga proizvodaci se okrecu umjetnim sladilima, a u ovom slucaju to je saharin.

Pentanatrij trifosfat
Još jedan fosfat koji se veže na cestice hrane, sprecavajuci da se natalože na vanjskim površinama zubi i uzrokuju mrlje.


Podijeli: Facebook Twiter