Što se ocekuje od rebalansa proracuna?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prihodi županijskog proracuna su u prvih šest mjeseci iznosili 96,9 milijuna kuna, što je 11 posto manje nego u istom razdoblju lani. Od 1. srpnja došlo je do promjena u porezu na dohodak, što znaci daljnje smanjenje i poreznih prihoda Županije.

Jasno je da slijedi rebalans županijskog proracuna za 2010., što je najavio i istarski župan Ivan Jakovcic na zadnjoj Županijskoj skupštini pocetkom kolovoza.

Pitali smo predsjednike klubova vijecnika u Skupštini koji je njihov recept za rebalans županijskog proracuna. Može li Županija nadomjestiti smanjenje poreznih prihoda povecanjem drugih prihoda i kojih? Jesu li moguce uštede, gdje i kako?

Treba li neke projekte odgoditi za financijski bolja vremena i koje? Je li spas za županijski proracun traženje novca za odredene programe iz medunarodnih sredstava, posebno fondova Europske unije, kako to tvrdi župan?



"Rebalans županijskog proracuna bit ce rezultat nepromišljene i jednostrane odluke Vlade o preraspodjeli stopa poreza na dohodak cime je županijski proracun oštecen za oko milijun kuna mjesecno. To je upravo iznos za koji ce se morati smanjiti proracun, što govori da je Istarska županija proracun planirala vrlo realno, ali tada se nije slutilo da ce Vlada napraviti ovakav bezobrazni i jednostrani atak na naš proracun", tvrdi Tedi Chiavalon, predsjednik kluba vijecnika IDS-HNS koji ima 21 od ukupno 41 županijskog vijecnika.

Istice da država svjesno želi stvoriti kaos na lokalnoj i regionalnoj razini kako bi se nezadovoljstvo gradana s Markova trga preselilo na trgove opcina i gradova. Povecanje poreznih i drugih opterecenja gradanima i gospodarstvu smatra najgorim nacinom traženja rješenja za povecanjem skromnih lokalnih i regionalnih proracuna. Chiavalon veli da je sazrijelo vrijeme, a za to signali dolaze i iz drugih krajeva Hrvatske i drugih politickih opcija, da se Hrvatska napokon i financijski decentralizira.

Plinio Cuccurin
, koji je na celu kluba nezavisnih vijecnika i koji je vrlo aktivna glavna oporbena snaga u Skupštini, kaže da su vec kod izrade proracuna za 2010. upozoravali da je nerealan, stagnirajuci i da nije razvojan te da ce uskoro morati ici na rebalans. Bilo je nemoguce ocekivati da se ostvare prihodi od poreza na dohodak i promet nekretnina te drugi porezi.

On smatra da treba smanjivati sve moguce troškove, u cemu se debelo kasni. Ocekuje da ce, uz rebalans proracuna, vijecnici dobiti i izvještaje vezano za štednju slijedom zakljucaka Skupštine.

Neminovnim smatra otvaranje pitanja javno-privatnog partnerstva, koliko god to nekome loše zvucalo, i to na transparentniji nacin i na konsenzualnoj nacelnoj politici. Istice i da se može ocekivati da ce Istra zaraditi manje od turizma nego lani, veci je broj nezaposlenih i još nije razradena strategija buduceg razvoja Istre.

Po Cuccurinu, ne ovisi sve u Istri o nacionalnoj politici i Vladinim gospodarskim mjerama, vec odgovornost leži velikim dijelom na gradovima, opcinama i Županiji. (Selvina BENIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE U PONEDJELJAK.


Podijeli: Facebook Twiter