Što se nalazi iza scene?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manifestacija Noc kazališta održana je sinoc u 40 kazališta diljem Hrvatske, a u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula publika se mogla zabaviti reprizom komedije "Furbacona" Branka Lucica u režiji Jasminka Balenovica, u kojoj glume Denis Brižic, Romina Vitasovic, Teodor Tiani i Alfredo Kociancic, te predstavom forum teatra "Sve se vrti u krug".

Osnovna ideja Noci kazališta bila je omoguciti posjetiteljima bliži kontakt s teatrom, i to posjetom prostoru iza scene, ondje gdje publika rijetko kada može zaviriti. Tako su Puljani nakon izvrsno primljene te aplauzom i smijehom popracene "Furbacone" mogli vidjeti što se iza scenografije nalazi.

Voditelji tog kazališnog sata bili su Marijana Peršic i Aleksandar Bancic, voditelji Dramskog studija INK-a. Brojna je publika nakon "Furbacone" ostala da bi naucila nešto o kazalištu, a Peršic i Bancic su ih upoznali s poviješcu i nacinom funkcioniranja pulske kazališne zgrade.

Uslijedila je predstava forum kazališta na temu diskriminacije pri zapošljavanju koja je održana na Sceni 5K. U predstavama forum kazališta publika pogleda predstavu u kojoj je glavni lik potlaceni kojeg konstantno sputava tlacitelj. Nakon predstave džokeri (u ovom slucaju Bancic i Peršic) pozivaju pojedince iz publike da odigraju ulogu potlacenog i pokušaju iznaci rješenje ili samo ponuditi alternativu.

Prva Noc kazališta u INK-u bila je, što se brojnosti publike tice, sasvim uspješna, a dio ih je u kazalište došao tek nakon "Furbacone". Svatko je u sinocnjem kazališnom programu tako dobio ono što je htio, što je pohvalno pogotovo ako se uzme u obzir da bi ta manifestacija mogla postati tradicionalna.


Podijeli: Facebook Twiter